Снимка: архив Булфото

Френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че казусът "Белведере" вече е решен. Пред bTV той обясни, че Апелативният съд в София е обявил, че решението на съдия Румяна Ченалова няма стойност, не е основателно и го е анулирал. Фирма „Белведере” вече е без синдик и работи, обяви той.

Преди около два месеца посланикът разказа за нередности около делото и и по този повод заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

Още по темата
Днес той отново повтори, че проблемът в България със съдебната система е стар и познат на много хора и цитира данни на Евробарометър, според които 96% от българите споделят това мнение.

Според него обаче българското правителство и мнозинството в НС искат нещата да се променят. Факт за това е, че почти всички парламентарни групи са гласували "за" стратегията на правосъдния министър Христо Иванов, обясни той.

Посланикът коментира и влизането на страната ни в Шенген. Дьо Кабан изказа същото мнение, както и вицепремиера Меглена Кунева, че приемането на България в Шенген е въпрос на сигурност. По думите му приемането в Шенген трябва да бъде отделено от проблемите в съдебната система. Влизането там е въпрос на сигурност и за страната, и за ЕС, каза той.

Попитан защо Румъния ни изпреварва като цяло и получава по-добри отзиви в докладите от Еврокомисията, посланикът заяви, че не не може да говори по конкретни показатели, защото не познава в детайли ситуацията в северната ни съседка. Според него обаче причината за негативните оценки за нас са вътре в страната ни, защото българите сами гласуват и избират своите политици и парламент.

Посланикът коментира и настроенията в родната му държава след атентата срещу "Шарли Ебдо" и разказа, че французите в момента изпитват страх и това чувство е напълно основателно. По думите му терористичните атаки са показали основен проблем - тези хора (терористите) са едни от нас, не са дошли отвън.

"Франция сама си отгледа терористите. Трябва да приемем този факт - тези хора са знак за един провал в нашето общество. Пропуснали сме нещо", заключи Ксавие дьо Кабан.

Дипломатът коментира и изборите в Гърция. Според него гръцкият народ с избора на СИРИЗА сложи край на една политическа класа в Гърция, която отдавна е била корумпирана и клиентелистки настроена. "Гръцкият народ реши да сложи край на тази класа, която години наред ползваше ЕС и парите му, за да прави фалшиви промени", смята Дьо Кабан. Според него излизане от еврозоната на Гърция ще доведе до тежки последици не само за Гърция, но и за самия ЕС.

По отношение на кризата в Украйна Дьо Кабан каза, че всички европейски политици са изключително притеснени. "Рискът е познат - това е риск от война. Тази война не е близко - нея вече я има", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase