Снимка: Bulgaria ON AIR

На старта на предизборната кампания бившият кмет на София и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова коментира каква ще бъде кампанията и как ще се отразят скандалите на избирателите.

"Аз винаги съм се занимавала с обществена работа, през целия си живот съм работила за добро образование, за управление в сферата на регионалното развитие и не го приемам като битка, приемам го като работа, като ангажимент, като отговорност. С опита, който имам, смятам, че мога да продължа да работя, особено в тези две сфери, защото за мен образованието, развитието на регионите, са двата стълба, от които тръгва доброто икономическо развитие на страната и подобряването на качеството на живот на хората. За съжаление, рядко се говори за тези неща, свикнахме в последните няколко години да говорим за скандали, постове, политиците ни занимаваха предимно със себе си, затова ми се иска да върнем нормалния разговор за политики за решаване на проблеми, които интересуват хората, нещо, което съм правила през по-голямата част от живота си. Надявам се да имам възможност да работя реално, конкретно и след три години на популизъм и на безвремие да можем да се върнем към прагматизъм и към работа", каза Йорданка Фандъкова в предаването "Опорни хора".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че преди всичко политиците трябва да се опитат да върнат хората към нормалния политически живот. ГЕРБ-СДС постигат симбиоза между опита и младата амбиция, с което се надяват да върнат хората към гласуването.

"По отношение на скандалите, на които бяхме свидетели, за съжаление, и които разочароваха много хора, но пък и показаха лицето на някои от политиците - лично аз не знаех за тези скандали, допреди половин година имах изключително много отговорности и ангажименти, така че не мога да коментирам за всички от ГЕРБ, за мен бяха невероятни скандали, които показаха едно лице, криещо се зад една фасада на високомерие, на морални стожери, затова хората ще съдят в начина, по който ще гласуват", заяви Фандъкова.

Кандидатът за депутат допълни, че в парламента трябва да има ясни правила и договорености, за да няма разправии всеки ден.

"Никога не съм мислила за каквито и да е постове, аз съм мислила за работа и за това, какво трябва да се свърши. Кой ще го свърши  - това вече е следващ въпрос, който е най-подходящ в дадения момент и може да работи. Важното е да има програма, да има ясна цел, да има визия и екип", коментира  Фандъкова.

Гостът допълни още, че трябва да има стабилно управление, необходимо е да има диалог, предвидими партньори.

"Аз съм работила 10 години, в които непрекъснато тези момчета светеха на всяка плочка и всяко паве, и зная, че това е част от работата. Говоря за "Спаси София", знаете, че те непрекъснато критикуваха всяка наша стъпка, кога с основание, кога без основание. Това е част от работата, ние сме скивали и на критики, готови сме да продължим да си вършим работата и да си вземем поуки. Работата на опозицията наистина е да светиш с лампата, за да може да критикуваш, ако има защо, или да даваш предложения", каза бившият кмет на София.

Фандъкова заяви, че когато си кмет или общински съветник, ти си представител на хората и не можеш да ги неглижираш.

"В началото на последния ми мандат, когато Борис Бонев стана общински съветник, той дойде с предложение, с хубави картинки, това не беше проект в истинския смисъл на думата, но имаше много разумни неща в него. Прегледахме ги и аз казах, че ми се вижда разумно, заедно го представихме пред медиите. След което хората от региона започнаха да изказват своето недоволство. Да, те не бяха толкова по простата причина, че аз веднага ги поканих да се срещнем, след това направихме обсъждания и именно в тези разговори, нещо, което вярвам, че трябва да прави всеки управляващ и политик, видях, че те имат разумни аргументи, имаха и добри предложения за промени и тогава започнахме да мислим за някакви частични промени и се отказахме от този проект. Тогава получих много критики от г-н Бонев, който ми зададе въпроса "Защо трябва да питаме хората?". Не може да се прави промяна на инат, в момента сме свидетели точно на това", коментира Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase