Снимка: Bulgaria ON AIR

В предаването "Опорни хора" гостува кандидатът за депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш правосъден министър Атанас Славов, който коментира социологическите проучвания, показващи срив на ПП-ДБ и скандалите в държавата.

"Има отлив на част от избирателите. Една част са тези, които бяха много силно против нашето съвместно управление с ГЕРБ, друга част са тези, които поддържаха президента Румен Радев в предишни формати и, разбира се, 10 месеца управление в много турбулентни времена имат своята политическа цена. За мен е важно, че не се отказахме да вземем правилните решения, не забавихме реформите, а напротив, стъпка по стъпка по основните направления, за които бяхме поели ангажимент: конституционна реформа, съдебна реформа, антикорупционна реформа, законодателство, свързано с Шенген и Еврозоната, законите, свързани с плана за възстановяване и устойчивост. Всички тези закони бяха сложени на масата, част от тях са приети, някои от тях не бяха довършени. Така че трудните решения имат своята политическа цена", каза Атанас Славов.

Пред Bulgaria ON AIR, той заяви, че прокуратурата има да отговаря на много въпроси, като например защо в определи случаи продължава политическата употреба на различни сведения на събран доказателствен материал, правят се внушения. Ние имаме нужда от една прокуратура, която се ползва с доверие от обществото.

"Аз виждах знаци за промяна, желание за промяна в прокуратурата, опит да се отговори на част от поставените въпроси. За съжаление, след промяната на политическото мнозинство и загубата на мнозинство, виждаме една много различна реакция. Прокуратурата пише становище против новия закон за съдебната власт, оспорват съдебната реформа на конституционно ниво, която беше извършена и с тяхно участие, и с тяхно съгласие. Така че виждаме промяна в нагласите и настроенията, но тази промяна не дава отговор на най-важния въпрос: Каква роля трябва да има прокуратурата в демократичното общество, следва ли да се използва като политически инструмент за въздействие и обработка на общественото мнение? Аз категорично казвам "не", допълни Славов.

По повод скандалите в България кандидатът за депутат поясни, че отговорност имат специалните служби и прокуратурата. Те не трябва просто да хвърлят твърдения в публичното пространство или на заседания на парламентарни комисии, а и да ги докажат.

"ГЕРБ и ДПС в момента използват службите и прокуратурата, за да направят своя разказ, своята интерпретация за това какво се е случило в страната. Тоест, виждаме връщане към един имал период", каза Славов.

На въпрос как бившият министър на правосъдието гледа на скандала с "Корал" и Кирил Петков, той заяви, че не познава в детайли целия казус.

"Аз вярвам, че Конституционният съд, на първо място, еволюира своята практика. На второ място, си дадох сметка за това колко дълго ние се опитваме да намерим баланса между независимостта и отчетността в Съдебната власт. Досега не го бяхме намерили. Сега, когато използваме международни стандарти, особено за независимостта в съда и отчетността на прокуратурата, се надявам Конституционния съд да ги зачете, да ги приложи в своите решения и да имаме едно позитивно решение. Очакваме да видим дали това ще е така", заяви Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase