Снимка: БТА

Трябва да е ясно, че България без Шенген е подложена на много по-голямо натоварване, включително и по отношение на сигурността, заяви вицепремиерът по координацията на европейските политики и инстуционалните въпроси Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ.

"Не можем да разрешим днес да има безопасност в Европа на две скорости - една част на тези, които са в Шенген, които имат повече възможност да осигурят безопасността на своите граници, и от другата страна - страни като нашата и Румъния, които по договор сме подписали, че ще бъдем част от Шенген, но продължаваме да бъдем отвън”, поясни Кунева.

Още по темата
Тя бе категорична, че част от формулата на България да бъде сигурна страна минава задължително през членството ни заедно в Шенген. "Да, ние трябва да инициираме разговори с южните ни съседи и ще настояваме за изграждане на обща политика", допълни вицепремиерът и уточни, че визира страни като Италия, Малта, Испания и Гърция.

Кунева посочи, че голям минус на т.нар. Дъблинско споразумение е, че при него няма 100% яснота за прилагането му. Съгласно този документ търсещите убежище бежанци може да бъдат връщани обратно на страната, в която те са влезли за пръв път на територията на ЕС.

"Ние трябва да знаем как Дъблинското споразумение функционира в Европа“, посочи Кунева и представи данни, че общо 7851 са запитванията към страната ни относно лица, търсещи закрила, които първо са регистрирани с пръстови отпечатъци в системата Евродак в България, а после са засечени в други страни.

"От тях 6873 са запитвания за връщания. Това, което българската страна е потвърдила е за 3613 положителни становища. Предната година, когато сме имали сходна ситуация, само 180 са приети обратно в България”, обяви Кунева и повтори: "Ние наистина трябва да знаем как функционира в Европа тази система".

Тя посочи, че ако някое лице, нелегален имигрант, което е определено за потенциално опасно и е въведено в Шенгенската система, може да бъде експулсирано обратно в страната, от която е дошло, без значение в коя страна от ЕС е било регистрирано първоначално. "Това за България е изключително важно, защото ние сме преден пост на Европа“, допълни вицепремиерът.

Кунева коментира и основните енергийни въпроси за България, по които се очаква повече яснота в близките дни. "Факт е, че вече има общоевропейска енергийна политика. Това е голяма победата. Ако не се беше случило това – през политически усилия да имаме обща енергийна политика, България щеше да бъде в много тежко положение, както и повечето страни като нас, защото сме малък пазар и няма голяма тежест, за да преговаря за отстъпки“, посочи Кунева.

Тя уточни, че "Южен поток" е част от дневния ред на ЕС точно защото България е наложила този дневен ред. "Макар и малка страната ни успешно наложи този дневен ред в ЕС, защото това е наш приоритет, за големите страни – Германия, Франция, това е център на интересите им“, уточни тя.

"Какви ще са резултатите от преговорите, ще видим, но при всички случаи ние ще спечелим яснота. Яснотата е много важна отправна точка за развитието на такъв отрасъл като енергетиката – да видим от какво печелим, от какво губим, да отрежем това, от което губим и да вървим напред”, обобщи Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase