Снимка: БГНЕС

“София няма генерален план за организацията на територията на Столична община - той е от 2011 г. със срок от 5 години. Няма съгласуване и с институциите на МВР”, заяви Диана Русинова от сдружение Европейски център за транспортни политики.

Тя обясни, че в Генералния план за организацията на територията на Столична община от 2011 г. в чл. 14 пише, че срокът на действие е 5 години.

“Сега питам София има ли генерален план и те могат ли да се позовават на него? Освен това през 2016 г. и 2021 г. трябва да има актуализация на плана, сега трябва трета актуализация”, категорична е Русинова.

“Къде е документът с всички съгласувания от МВР, че те са дали съгласието си за този проект”, попита Диана Русинова.

“Отваряме Наредбата за проектиране и планиране там пише, че възложителят съгласува промените със съответните органи на МВР в рамките на месец. Срокът не е минал. СДВР чрез министъра на вътрешните работи да излязат и да кажат дали са дали съгласие за реорганизацията на бул. "Витоша" и "Патриарха", касаещи ул. "Фритьоф Нансен", призова Русинова.

Още днес от сдружението са внесли сигнал в СДВР за разследване на всички факти и обстоятелства, свързани с това разрешително.

Те са внесли и искане до Административен съд София град. Те от своя страна призовават СДВР да извършват проверка и да предостави информацията до понеделник.

Диана Русинова заяви, че протоколът от 9 април 2024 г. от заседанието на транспортна комисия в Столична община е съмнителен.

"Имаме съмнения, че той е непълен и със съмнително съдържание. Смятаме, че оригиналният протокол от Столична община не отговаря на този, който е разпространен в публичното пространство, защото на 7 стр. изречението остава недовършено и на 8 стр. следват подписи”, заяви Русинова.

“София не разполага с актуален генерален план за организация на движението. Пътната маркировка се нанася и съгласно проект, разработен въз основа на генерален план за организация на движението, а генерален план няма”, подчерта Русинова.

Тя обясни, че трябва да има печат на проектанта, ЦГМ, печат на СДВР, обяснителна записка и протокол. “Всичко се оставя и има месец за възражения. През този месец те нямат право да правят нищо”, добави Русинова. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase