Архив: Булфото

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за 6 месеца. Причината за временното отстраняване е, че срещу нея се водят три дисциплинарни производства.

Предложението за това бе направено от дисциплинарния състав по казуса на френската фирма "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

Още по темата
В рамките на един месец – от 17 декември миналата година до 15 януари, ВСС е завел две дисциплинарни производства срещу нея.

Едното е по казуса "Белведере", за което повдигна въпрос и френският посланик и заяви, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“.

Другото дисциплинарно производство е за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" за отмяна на наложени две обезпечителни мерки, съобщава „Правен свят“.

ВСС днес е обединил тези две производства в едно.

Срещу Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

За периода, за който е отстранена, Ченалова няма право да гледа дела, което пък ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase