Снимка: БГНЕС
fallback

Обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев зависи от анализа на секретните доклади на ДАНС, които бяха открити в офиса на Алексей Петров при операция Октопод.

Това стана ясно от изказване на главния прокурор Борис Велчев.

Дали срещу Станишев ще бъде повдигнато обвинение за това, че е допуснал изтичане на класифицирана информация, ще стане ясно, когато приключи анализът на документите, открити при Петров.

В края на миналата година „лоялният гражданин“ Алексей Петров връчи на премиера Бойко Борисов доклад от ДАНС, за който се смята, че е изчезнал от кабинета на експремиера.

Заради скандала бе поискан депутатският имунитет на Станишев.

Сега се проверява дали има връзка между масива на ДАНС, открит при операция „Октопод“, и въпросния доклад.

Ако се окаже, че между тях има връзка, е възможно Станишев да бъде оневинен.

Борис Велчев каза, че според експертизата на изчезналите от кабинета на Станишев документи, част от тях са съдържали класифицирана информация.

По време на неформалната си среща с медиите главният прокурор коментира и проверката по случая със смъртта на Ахмед Емин. Според Велчев няма съмнения, че бившият началник на политическия кабинет на Ахмед Доган се е самоубил.

Прокуратурата е поискала анализа от ДАНС, за да се изяснят обстоятелствата около смъртта му, тъй като не е яснен мотивът за самоубийството.

Oще по темата

Анализът все още не е получен в Софийската градска прокуратура.

Попитан за срещата между Съюза на съдиите и вътрешния министър Цветан Цветанов, на която бе домакин, главният прокурор коментира, че на нея е обсъден въпросът за избора на членове на Висшия съдебен съвет.

„Никой не е искал да се разпуска ВСС, а да се направи такава реформа, че да не се поставя под съмнение изборът му“, каза Велчев.

Според него промените трябва да бъдат в посока намаляване на политическата квота в съвета. Друга възможност била да се обособят два състава на ВСС – единият от прокурори, а другият от съдии.

Според Борис Велчев е необходима и реформа в структурата на прокуратурата. Според него тя трябва да бъде децентрализирана, за да бъде по-ефективна.

„Много е удобно прокуратурата да бъде единна и децентрализирана за всички, освен за самата прокуратура“, коментира Велчев.

Според него едната възможност е главният прокурор, който в момента контролира всички прокурори, да упражнява надзор само върху апелативните прокурори, които да наблюдават поверените им райони.

Друг вариант е въвеждане на общо събрание, което да взима решения по някои въпроси.

Излишно дълъг бил и седемгодишният мандат на главния прокурор, като според Велчев пет години били напълно достатъчни.

Главният прокурор отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент, с думите: „Не ме забърквайте с политика“.

Той обясни, че никога не е имал желание да влиза в политиката и няма да го направи.

По думите му, след като изтече мандатът му начело на държавното обвинение, ще се отдаде на преподавателската си работа в университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Priest

преди 14 години

Всичко това е прах в очите, за да не се разплете историята за предсрочното изплащане на задължения на България към Световната банка и МВФ с пари от НОИ и НЗОК. Идея на Дянков - слънчицето на Бат Бойко и изпълнена със съгласието на последния. Може би нямаше да има значение това, обаче мисля, че си струва да се поинтересуваме сега, когато ще вдигат данъка здраве. Всъщност с новия данък здраве нашето здраве ли ще подобряваме или отчетите на Световната Банка ???

89

КУНЧЕВ

преди 14 години

ХА ХА ХА ХА ХА.................. И ДА СЕ КАНДИДАТИРА , ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЛИ ??? ТИЯ СОМУНИСТИЧЕСКИ *** ВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ 10 ГОДИНИ НАЗАД И ПАК НЕ СЕ СПИРАТ ?!

88

Анонимен

преди 14 години

МИ ТО НА ВСИЧКИИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ ТРАКТОРИСТА Е СТАНИШЕВ!

fallback