Снимка: Dnes.bg

Нова сензация! По-закъсалата агентура в някои чужди посолства май няма да спи тази нощ.

Тайнствена справка "относно лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури от държавната администрация" беше качена на няколко места в нета.

Има вероятност това да е документът, заради който Бойко Борисов даде пресконференция в събота.

Тогава премиерът съобщи, че бившият служител на ДАНС Алексей Петров му е предал доклад на ДАНС.

Според Борисов докладът е бил неправомерно изнесен от Министерския съвет от бившия премиер Сергей Станишев.

В доклада се обръща специално внимание на опитите да се създаде паралелна власт за управление на държавата.

Потребителят, популяризирал тайнствената "справка" в мрежата, носи псевдонима Kamchia.

Преди повече от 20 дни той е споделял материали в нета под заглавията "Истината за гражданина-консултант Стефан Гамизов", "Истината за мошеника Гамизов", "Тайни файлове на ДАНС бродят из интернет".

В понеделник Kamchia е решил да популяризира 23 сканирани страници под заглавието „Я! Доклад!“.

За какво става дума в публикуваната виртуална справка (припомняме - засега няма официално потвърждение, че точно тази справка е автентичният доклад, за който Борисов говореше в събота)?

Ето основните акценти от текста :

- постъпващите в ДАНС данни индикират за наличие на паралелно действаща с държавната власт структура, която притежава сериозни възможности, средства и позиции за влияние върху изпълнителната и законодателната власт, политическия и обществен живот в страната

- има сценарий за овладяване на ДАНС чрез предизвикване на кадрови и структурни промени в агенцията

- Стефан Гамизов (един от основните заговорници, според доклада) разполагал с информация за подробности от живота на Петко Сертов (бившият шеф на ДАНС).

- Подробностите са много лични, като Сертов определено се опасява от този факт

- Гамизов практически работи за интересите на бизнесмена Христо Ковачки

- Татяна Дончева "активно внушава, че трябва да бъдат предприети ответни действия срещу Петков Сертов, крайният резултат от което вероятно ще бъде остър конфликт в ръководството на ДАНС"

- проектът за създаване на паралелни механизми на управление в държавата и овладяване на службите за сигурност е стартирал назад във времето през 2005 година.

- през 2008 година има напрежение в ръководството на ДАНС, породено от откритите враждебни действия на Алексей Петров и косвената подкрепа, която той получава от председателя Сертов

В понеделник от пресцентъра на БСП обявиха, че Сергей Станишев няма намерение да се ползва от имунитета си на народен представител по повод на изнесения доклад на ДАНС.

Още по темата

При поискване от прокуратурата Станишев ще се откаже от имунитета си, воден от желанието за истинска проверка по случая, категорични са социалистите.

От пресцентъра на БСП посочват, че бившият премиер ще окаже пълно съдействие за бързо изясняване на истината около "прочутия" доклад, защото смята, че много от важните проблеми на обществото - като социалната сигурност и защита на хората в кризата, остават на заден план.        

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase