Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е получил секретен доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" относно действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху министерски структури и държавната администрация.

Борисов е получил преди ден оригинала на доклада, изготвен на 8 октомври миналата година и изпратен на бившия премиер Сергей Станишев.

Борисов е получил доклада от Алексей Петров.

Секретният доклад е имал 5 екземпляра.

Екземпляри от доклада са изпратени до президента, председателя на парламента и главния прокурор.

Екземпляр номер 2 е бил занесен лично на бившия премиер Сергей Станишев, а първият екземпляр е все още в ДАНС.

В края на мандата на предишното правителство обаче този доклад отсъства от протокола на регистратурата в Министерски съвет.

Станишев е създал ДАНС като политическа полиция, коментира на пресконференция премиерът.

Това показва, че няма държава, няма специални служби, че всичко, което се пише или работи от самите притежатели на доклада бива давано да се чете и съответно - да се предупредят тези лица и кръгове, отбеляза Борисов и добави:

И когато това лице е министър-председател на републиката, аз не знам какъв коментар трябва да направя.

Той уточни, че ако не е бил скандалът с предишния доклад на ДАНС (публикуван в национален седмичник), нямаше да обявява сега тази информация.

Премиерът се е опасявал, че ако не го направи, някой друг в рамките на ден-два ще го оповести в медиите.

На пресконференцията Борисов нарече БСП партия, която е взривявала църкви и убивала хора.

От пресценъра на БСП реагираха бързо: Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на Република България не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС.

От създаването на ДАНС до края на своя премиерски мандат Сергей Станишев е предавал и разпореждал за проверка на съответните органи и институции всички, получавани от него сигнали, информации и доклади, твърдят социалистите.

Ежедневно в кабинета на бившия премиер са постъпвали десетки материали, по много от които са правени и проверки от прокуратурата, коментираха от пресцентъра на БСП.

Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби. Напоследък зачестяват случаите, в които се заиграва със „секретна” информация, което насажда излишна истеричност в обществото. Припомняме ви, че т.нар. доклад за корупция на бивши министри се оказа отчет за текущата работа на ДАНС, твърдят още от БСП.

По-късно в събота социалистите обявиха, че са подали жалба до ЦИКМИ за неразрешена политическа агитация на премиера Борисов в ден, в който се провеждат частични местни избори.

Поводът е днешната пресконференция на премиера в Министерски съвет, където той каза, че който гласува за БСП, гласува за партия, която е взривявала църкви, убивала хора, уточняват от пресцентъра на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase