Снимка: Bulgaria ON AIR

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase