Снимка: Bulgaria ON AIR

Нисък остава процентът на ваксинираните срещу коклюш сред ромската общност. Това съобщи председателят на сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев.

"Голяма част от ромската общност мигрира и е трудно на общопрактикуващите лекари и специалистите да обхванат лицата, които подлежат на задължителна ваксинация. Това създава голяма предпоставка лицата да не бъдат ваксинирани. Също голям процент на лицата на ромската общност са с липса на здравно осигуряване поради липса на здравна ангажираност и заетост, както и финансова невъзможност за покриване на осигуровките", заяви председателят на сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев за "България сутрин".

Специалисти работят с ромската общност за подобряване на информираността за ваксините, подчерта той.

"Една голяма част имат предразсъдъци, че по този начин детето ще бъде увредено и ще има след това генетични заболявания. Много колеги, здравни медиатори и неправителствени организации осъществяват дейност в махалите, за да повишат здравната информираност и култура на населението и чрез центровете да се даде на повече хора да разберат смисъла от ваксините и начините на прилагане. Повечето от медиаторите работят с лечебните заведения и лекарите", допълни Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се работи по въпроса сред по-младите да се подобри здравната култура.

"Свят без граници", аз в частност, ежедневно комуникираме със здравната инспекция, с общопрактикуващите лекари, ежедневно правим теренно проучване, работим със Здравната каса, където търсим лицата, които са с пропуснати здравни осигуровки, работим с центровете за влияния, със семействата. Нашата основна цел е да мотивираме и да насочим вниманието на подрастващите в това да имат по-висока здравна култура", коментира още Илиев.

Той е категоричен, че ситуацията със заболяването е овладяна в Стара Загора.

"Факторът "време" в ромската общност е относително понятие. Имаме доста позитивни резултати и сме постигнали сравнително добра комуникация с общността. Да успокоя населението на Стара Загора - в ромската общност на този етап ситуацията е спокойна, няма нови случаи на коклюш. Създадена е добра колаборация между различните заинтересовани страни и се работи ежедневно на терен", допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase