Снимка: архив, Reuters
fallback

Името Република Северна Македония звучи отлично и отразява реалността и историята в региона, заяви бившият американски специален пратеник на Балканите Джеймс Пардю на семинар в Скопие, посветен на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, предаде агенция МИА.

Според Пардю премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са проявили голяма политическа смелост с подписването на договора за името, който според американския дипломат ще промени посоката на движение на македонската нация и на целия регион.

Oще по темата

Пардю приветства и вчерашното решение на Съвета на ЕС в Люксембург за започване на преговори за членство на Македония от следващата година.

В своето изказване американският дипломат използваше новото име Северна Македония, пише БТА.

Попитан за позицията на американската администрация за членството на Македония в НАТО, Пардю каза, че САЩ не са променили позицията си от 2008 г.

"Подкрепяме членството в НАТО и не виждам причина тази позиция да се промени", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Ястребовски

преди 5 години

В допълнение на отг. 48. Така е, всичките последващи идеи за автономия произтичат от ясното съзнание, че това е пътя за освобождението и са следвали модела първоначално за вътрешна автономия по подобие на Източна Румелия! Факт е че някои дейци са говорили за самостоятелна държава, но не защото са отричали българския си произход, а защото е било ясно че разделението на македонските земи ще доведе до пагубни конфликти между балканските страни, и са се отказали прави!

48

Майстора

преди 5 години

По скоро историческата правда е да се говори за Югозападна България

47

Да е ясно !

преди 5 години

"Македонскте" писменост, книжовен език и народност са създадени през 1945 г. в бивша Югославия с политическо решение на Тито. С това се поставя началото на сегашната македонска държавност. Факт, който не може да бъде отречен и който не дава основание на Скопските държавнотворци да му пришиват със задна дата българската история като "македонска".

fallback