Снимкa: Reuters, архив

Македония и Албания не бяха допуснати за започване на преговори за членство в ЕС днес, след драматично заседание на външните министри на ЕС продължило почти 6 часа.

Европейската комисия препоръча през май двете страни като готови да стартират преговорите, но еврочленки не успяха да постигнат нужното единодушие да дадат незабавен старт на процедурата, която трябваше да бъде одобрена от европейските лидери в четвъртък.

Още по темата

Вместо това Скопие и Тирана получиха обещание преговорите да започнат през юни догодина, ако всички условия за това са на лице.

Причината за отлагането са няколко държави, които смятат, че реформите в Скопие и в Тирана и особено борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона, не са достатъчно убедителни. Сред тях са Холандия и Франция.

Холандският министър на външните работи Стеф Блок каза, че “двете страни са постигнали напредък, но той не е достатъчен, защото е необходимо те да покажат последователност в борбата с корупцията и върховенството на закона”. Холандският парламент гласува специално решение миналата седмица, с което не позволява на правителството да се съгласи на започването на преговори. “Нужно е двете държави да покажат упоритост в борбата с корупцията и върховенството на закона преди да можем да дадем съгласие”, подчерта Блок.

Албания и Македония остават с надежда за следващата година, когато Европейската комисия отново ще оцени хода на реформите в двете държави и ще предложи на страните членки да започнат преговори с тях.

Скопие, която е кандидат за член в ЕС от 2005 г. разреши по-рано този месец  27-годишния си спор с Гърция и промени името си на Северна Македония. Това беше условие Атина да свалли ветото си върху членството й в ЕС и в НАТО, но това не се оказа достатъчно.

Основните съмнения на страните членки обаче идват по-скоро от препоръката за Албания, която част от тях намират за недостатъчно убедителна, както и напредъкът в реформите и в съблюдаването на закона за недостатъчно напреднали. Тирана е кандидат за ЕС от 2014 г.

В позицията на страните членки се казва, че Македония трябва да направи повече в борбата с корупцията и да задълбочи реформите, а Албания - да покаже по-добри резултати не само срещу корупцията, но и в противодействието на организираната престъпност, както и в реформирането на правосъдната си система.
Въпреки днешната загуба Македония се надава да получи покана за влизане в НАТО на срещата на Пакта в Брюксел след 2 седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase