Снимка: БГНЕС

Свидетел, който обвини доставчик на Boeing в пренебрегване на дефекти в производството на 737 MAX, е починал, съобщиха членове на семейството и неговият адвокат.

Джошуа Дийн, бивш служител на Spirit AeroSystems, който твърди, че е бил уволнен като отмъщение за отбелязване на слаби стандарти в производствения завод на компанията Уичита, Канзас, почина във вторник след внезапно заболяване, съобщиха лелите и сестра му в публикации в социалните медии.

"Той притежаваше огромна смелост да отстоява това, което смяташе за вярно и правилно, и повдигна въпроси за качеството и безопасността. Авиационните компании трябва да насърчават и стимулират тези, които повдигат тези опасения. В противен случай безопасността и качеството наистина не са най-важните приоритети на тези компании", каза Ноулс пред Al Jazeera.

Spirit AeroSystems каза, че мислите на компанията са със семейството му.

"Тази внезапна загуба е зашеметяваща новина тук в Spirit и за неговите близки", каза говорител пред Al Jazeera.

Майката на Дийн написа в публикация във Facebook миналия месец, че синът й се "бори за живота си", след като се е разболял от пневмония и е получил инсулт след инфекция с MRSA.

Сиатъл Таймс, който първи съобщи за смъртта му, каза, че Дийн е на 45 години и е "бил в добро здраве и е известен със здравословния начин на живот".

Смъртта на Дийн идва по-малко от два месеца, след като друг свидетел срещу Boieng, Джон Барнет беше открит мъртъв от, според властите на Южна Каролина, очевидно самонараняване с огнестрелна рана.

62-годишният Барнет е бил в разгара на показания по дело срещу Boeing, след като е претърпял отмъщение за разкриването на проблеми с безопасността на Boeing 787 Dreamliner, според неговите адвокати.

Spirit AeroSystems е обект на щателно наблюдение, откакто стана ясно, че е изградил панела на вратата, който изпадна от 737 MAX 9 по време на полет през януари.

Инцидентът с полет 1282 на Alaska Airlines, която е обект на няколко проучвания, беше последният от поредица инциденти, които пораждат опасения относно стандартите за безопасност в Boeing.

Дийн беше подал жалба срещу Spirit до Федералната авиационна администрация, твърдейки сериозни пропуски в качеството на производствените му съоръжения и свидетелства в съдебно дело на акционерите срещу компанията.

Дийн каза на американското издание NPR през февруари, че смята, че е бил уволнен, за да изпрати съобщение до други, които смятат да говорят открито.

"Ако сте твърде шумни, ние ще ви заглушим", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase