Снимка: архив Reuters

НАТО ще покани Бившата югославска република Македония само ако Скопие ратифицира договора за името с Гърция и ако споразумението получи одобрението на гражданите на страната на референдума през есента, заяви в понеделник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.

Още по темата

В изявление при пристигането си на срещата на министрите на външните работи и отбраната от страните членки на ЕС в Люксембург, Столтенберг отново потвърди, че решението за започване на присъединителни преговори с Македония ще бъде взето на срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Според неговите думи, Алиансът ще изчака окончателното ратифициране на договора преди да отправи покана за пълноправно членство на бившата югорепублика, пише "Фокус".

Генералният секретар подчерта "историческото значение" на договора от Преспа и подчерта, че пред Скопие се отваря "историческа възможност" да стане членка на НАТО.

Столтенберг призова македонците да се възползват от "уникалната възможност" и да подкрепят договора за името, като отбеляза, че в противен случай страната няма да бъде поканена в Северноатлантическия алианс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase