Снимка: Twitter

Македонският външен министър Никола Димитров, който обеща в сряда на европейските държави да им изпрати македонски домати “най-вкусните в света”, ако дадат старт на преговорите й за членство в ЕС, вчера оттегли офертата си.

"Ще си запазим доматите за нас. Юни 2019 г не е чак толкова далеч", писа той в Тwitter, след като европейските министри на външните работи отхвърлиха предложението на Европейската комисия за незабавно започване на преговорите за членство с Македония и Албания. Вместо това те им обещаха, ако напреднат с реформите и най-вече с борбата с корупцията, да ги наченат следващия юни.

Ден по-рано външният министър публикува снимка на доматена салата и обяви, че ще изпрати по пощата "най-вкусните домати на света" на онези държави, които подкрепят македонските надежди. Скопие е кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но не можа да получи дата за преговори, защото беше спирана от Гърция заради спора с името.

Още по темата

Сега Атина даде писмено уверение, че оттегля ветото си, но Франция и Холандия блокираха решението вчера заради недостатъчно убедителния напредък на Скопие и Тирана в борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона.

Холандският външен министър Стеф Блок каза, че страната му иска да види “упоритост” и “последователност”, преди да може да се съгласи на започване на преговори. Към Албания има в добавка и претенции за успехи в борбата с организираната престъпност.

В крайна сметка външните министри от ЕС решиха да оставят вратата на членството отворена и ако двете държави "успеят да задълбочат напредъка, направен дотук", да насрочат междуправителствена конференция през юни 2019 г. за започване на преговорите. Те обаче не се ангажира с никакви конкретни обещания за стартиране на процедурата и само посочиха, че ще очакват редовния годишен доклад на Европейската комисия да регистрира търсеният напредък, без да задават конкретни параметри или твърди обещания.

Външният министър Екатерина Захариева, която поради ротационното председателство ръководеше срещата на ЕС, каза, че решението е било постигнато много трудно и след 10-часови дебати.

"Това е добро решение, защото дава времева рамка на двете държави, което е по-добре от нищо", заяви Захариева.

Тя призна, че като българка би искала да види “по-амбициозно решение”, но че това е било възможното на ниво 28.

Сега Македония обръща очи към НАТО, чиито лидери се събират след 2 седмици в Брюксел, да одобрят кандидатурата й за влизане в пакта. За да бъде готова навреме за срещите на ЕС и на НАТО, Македония приключи в началото на месеца 27-годишния си спор с Гърция за името си, приемайки да се нарече Северна Македония. Предстои македонските граждани да се произнесат по въпроса на референдум, а гръцкият парламент да го ратифицира, преди то да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase