Снимка: архив Reuters

Републиканците, които са политическите опоненти на партията на президента Барак Обама, спечелиха мнозинство в американския Сенат за първи път от осем години. Това стана окончателно ясно с победата за сенатор от щата Айова, предаде АФП, цитирана от „Фокус”.

На 4 ноември американците гласуваха на междинни парламентарни избори, които се провеждат в средата на мандата на президента демократ Барак Обама.

Още по темата
Победата на републиканците, които се противопоставят на повечето инициативи на президента, ще затрудни работата на Белия дом през следващите две години, прогнозира АФП. Републиканската партия печели най-малко 51 места в 100-местния Сенат и запазва мнозинството си в Камарата на представителите, като по този начин поема пълен контрол над законодателния орган.

NY times съобщава, че в щатите Арканзас и Колорадо избирателите също са гласували за смяната на сенаторите демократи Марк Прайър и Марк Юдал. Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота също избраха републиканци за свои представили в Сената. Кори Гарднър измести Юдал в щата, в който президентът демократ Барак Обама спечели два пъти и който демократите посочиха като една от своите цитадели в битката срещу републиканците.

Според световните агенции съперниците на американския президент Барак Обама се подготвят да си върнат контрола над целия Конгрес по време на междинните парламентарни избори. Очаква се Републиканската партия да получи мнозинство в двете камари на парламента за първи път от 2006 година насам.

Избирателите гласуваха за обновяване на 435-те места в Камарата на представителите, за 36 от 100-те парламентаристи в Сената, за губернатори в 36 от 50-те американски щата, както и за част от местните власти.

Десетки референдуми и допитвания се проведоха паралелно с изборите, като например по въпроса за минималната заплата, легализирането на канабиса и аборта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase