Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама подписа наредба, която дава право на Пентагона да мобилизира резервисти и гвардейци при необходимост да вземат участие в действия на САЩ срещу заразата в Западна Африка.

Обама се срещна с министърката на здравеопазването Силвия Бъруел, с началника на администрацията на Белия дом Денис Макдоноу, със съветничката по националната сигурност Сюзън Райс и с директора на американския център за контрол и превенция на болестите Томас Фрийдън да обсъдят бъдещи действия в тази насока.

Президентът заяви, че обмисля да назначи специално длъжностно лице, което да координира борбата срещу вируса ебола в Съединените щати, съобщи Ройтерс. Той каза, че "принципно не е против" налагането на забрана за пътуване на лица от засегнатите от болестта страни в ЗападнаАфрика, ако това ще гарантира безопасността на американците.

Но според експерти такава забрана би била по-малко ефикасна от мерките, които се прилагат в момента, каза Обама. Американският президент допълни, че екипът му от съветници върши забележителна работа. Призивите към Обама да наложи временна забрана идват главно от републиканци, според които разпространяването на заразата в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия създава голяма заплаха за пътуване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase