Снимка: Pixabay

За пръв път от година насам министрите на отбраната на Съединените щати и Русия проведоха телефонен разговор, съобщава Reuters. Разговорът е инициират от американския министър Лойд Остин.

Пентагонът коментира, че Остин и Белоусов са обсъдили важността на отворените линии за комуникация. Остин инициира разговора и това беше първото подобно обаждане от март 2023 г., каза пред репортери говорителят на Пентагона генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър, пише още в-к "Труд".

Руското министерство на отбраната обаче допълва, че министър Андрей Белоусов е предупредил американския си колега за опасностите от продължаване на американските доставки на оръжие за Украйна в 28-месечната война.

"Белоусов посочи опасността от по-нататъшна ескалация на ситуацията чрез продължаване на доставките на американски оръжия за украинските въоръжени сили", се казва в изявлението на министерството в Telegram след разговора.

Отношенията по оста Москва-Вашингтон паднаха до най-ниската си точка от кубинската ракетна криза от 1962 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Миналат седмица от Москва съобщиха, че дипломатическите контакти и отношения между правителството на руския президент Владимир Путин и администрацията на американския му колега Джо Байдън са на “абсолютен минимум”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase