Снимка: БГНЕС

За Джо Байдън и Доналд Тръмп – двамата най-стари кандидати, които някога са се борили за президентския пост в САЩ – възрастта е изборен въпрос, от който нито един от двамата не може да избяга.

В четвъртък настоящият президент демократ, който е на 81 години, и неговият предшественик от републиканците, на 78 години,  ще се изправят един срещу друг в Атланта, Джорджия, за първия от двата дебата преди вота през ноември, предлагайки на американците рядко сравнение на разделен екран на физическото състояние на двамата мъже. И на умствената им сила.

В продължение на 90 минути, под блясъка на камерите с висока разделителна способност, президентът Байдън и бившият президент Тръмп – които остават почти изравнени в националните проучвания на общественото мнение – ще спорят по въпроси, вариращи от икономиката и външните войни до имиграцията и бъдещето на демокрацията. Едно подхлъзване, препъване или словесна грешка може да затвърди опасенията относно напредналата им възраст, с потенциала да промени вече напрегнатата президентска надпревара, когато избирателите започнат да обръщат внимание.

Но постигането на енергично представяне може да е по-критично за Байдън, най-възрастният президент на нацията, който е преследван от въпроси относно неговата издръжливост и умствена годност, откакто встъпи в длъжност.

"Не е тайна фактът, че Байдън е на 81, не е и тайна, че Тръмп е на същата възраст", ​​каза Джим Месина, стратег от Демократическата партия, който управляваше президентската кампания на Барак Обама през 2012 г. "Това не е състезание на възрастта, а на политика и характер."

"Част от това, което трябва да се случи в четвъртък вечерта, е просто да започнем разговора за различията между тях", каза Месина.

Проучванията показват, че избирателите са много по-загрижени за възрастта на Байдън, отколкото за опонента му. Но ако Тръмп спечели, той ще счупи рекорда на Байдън като най-възрастен президент преди края на мандата му.

Проучване на New York Times/Siena College от март показва, че 73% от регистрираните гласоподаватели смятат, че Байдън е "твърде стар, за да бъде ефективен президент". Гласоподавателите от всички възрастови групи изразиха тези опасения относно годността на президента за длъжност, включително тези на 65 и повече години, според проучването.

Само 42% от регистрираните гласоподаватели казаха същото за Тръмп, въпреки разликата във възрастта само от три години и половина.

"Трябва да става дума и за двамата, но Байдън изглежда на годините си", каза Лари Сабато, директор на Центъра за политика на Университета на Вирджиния.

Байдън беше обявен за "годен за служба" по-рано тази година от лекар на Белия дом, но опасенията относно възрастта му продължават, откакто той встъпи в длъжност. Признаците на неговото стареене станаха по-забележими през последните години, включително по-мекият му глас, случайни пропуски в паметта и "скованата походка", която неговият лекар отчасти приписва на артрит.

Като президент той е "следен от камери в почти всеки момент, когато е на публично място", което означава, че издържа на по-голямо внимание от съперника си, каза  Сабато.

Видеоклипове на рутинни действия - ходене нагоре и надолу по стълбището на Air Force One, пресичане на сцена на публични събития - се гледат внимателно онлайн и в консервативните медии.

Когато Байдън се спъна и падна по време на дипломирането на Академията на военновъздушните сили през юни 2023 г., падането стана национална новина. След като му помогнаха да се изправи, той продължи да стои и да ходи както обикновено. Неговият екип каза, че той се е спънал в чувал с пясък на сцената, а президентът по-късно каза пред репортери в Белия дом: "Ударих чувал с пясък!"

Някои демократи публично и частно изразиха резерви относно възрастта на президента, но те се обединиха около него през февруари, когато специалният прокурор на Министерството на правосъдието Робърт Хър публикува разследването си за боравенето на Байдън със секретни документи след мандата му като вицепрезидент.

Докладът не препоръчва наказателното му преследване, но описанието на Хур за президента като "възрастен човек с лоша памет" влезе в заглавията.

Но когато Байдън изнесе годишната си реч за състоянието на Съюза няколко седмици по-късно, експертите му дадоха високи оценки за енергично изнесена реч.

"Президентът винаги се справя във важни моменти", каза конгресменът Ро Кана, заместник на кампанията на Байдън, пред NBC News миналата седмица. "Той го направи в State of Union. И хората ще видят разликата."

Кампанията на Байдън се надява, че дебатът в четвъртък ще бъде още един момент, в който президентът ще демонстрира, че може да издържи на трудностите на управлението, създавайки рязък контраст с Тръмп по отношение на политиката и темперамента.

Преди дебата Доналд Тръмп предположи, че опонентът му може да надмине очакванията.

"Не искам да го подценявам", добави той. Тръмп отделно разпространи необосновани твърдения, че президентът ще приема лекарства за подобряване на ефективността, за да постигне добро представяне, което кампанията на Байдън определи като "отчаяни лъжи".

Въпреки че контролът около възрастта на Тръмп не е толкова интензивен, бившият президент се изправи пред въпроси за собствената си годност за работа.

На митинг през януари Тръмп изглежда обърка съперничката си на първичните републиканци Ники Хейли с бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси за няколко минути по време на речта си. Той твърдеше неправилно, че Хейли е "отговаряла за сигурността" по време на нападението срещу Конгреса на 6 януари.

Хейли, бившият посланик на Тръмп в ООН, призова за "тестове за умствена компетентност" за политици над 75 години по време на собствената си неуспешна президентска кампания.

Личният лекар на Тръмп излезе с изявление през ноември, в което потвърди, че неговите "когнитивни изпити са били изключителни". На съботен митинг в Пенсилвания Тръмп се оплака от двоен стандарт между отношението на медиите към него и Байдън.

"Ако кажа една дума леко навън, те казват "Той е с когнитивни увреждания", каза Тръмп пред поддръжници. "Докато Байдън може да се сблъска със стени. Може да падне от сцената. Може да падне по стълбите. Той пада."

И двете кампании се стремят да оформят разказа около своя противников кандидат чрез социалните медии, усилвайки видео фрагменти от словесни гафове, мемета и в някои случаи измамно редактирани кадри.

Съвсем наскоро републиканците и десните медии засилиха атаките срещу умствената компетентност на Байдън, разпространявайки вълна от редактирани видеоклипове, включително един на който президента изглежда се скита по време на срещата на върха на световните лидери на Г-7 в Италия. Нередактираните кадри показват, че Байдън върви, за да поздрави парашутистите по време на демонстрация на скок с парашут.

Дни по-късно консервативните критици споделиха онлайн кадри на президента по време на набиране на средства в Лос Анджелис, стоящ на сцената, преди Барак Обама да посегне към ръката му и двамата да слязат заедно от сцената. Доналд Тръмп и други републиканци твърдяха, че това е доказателство, че Байдън е "замръзнал" и е трябвало да бъде изведен от сцената. Но съюзниците на президента посочиха по-дълги клипове, които изглежда показват как Байдън се усмихва и приема аплодисментите на тълпата.

Кампанията на Байдън отговори с бърза реакция в социалните медии, споделяйки съдържание, което изглежда по подобен начин повдига въпроси относно умствената острота на Тръмп. Те са публикували клипове на Тръмп, който изглежда слиза от сцената, преди да е трябвало, и е пренасочен от други, включително бившия вицепрезидент Майк Пенс и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Но въпреки че някои от тези видеоклипове лесно се опровергават, резервите на гласоподавателите около възрастта на Байдън продължават да бъдат една от най-големите му уязвимости, пишат от BBC.

Това важи особено за по-младите избиратели, които традиционно са по-важна демографска група за демократите, отколкото за републиканците на националните избори, казват организаторите.

Гледането на дебата може да бъде "изживяване, отварящо очите" за по-младите гласоподаватели, каза Аманда Литман, демократичен стратег и основател на Run For Something, организация, която обучава и подкрепя следващото поколение кандидати на Демократическата партия.

"Мисля, че това е показателно за структура на политиката, която привилегирова по-възрастното поколение да остане на власт за дълго време", каза Литман за възрастта на кандидатите. "Това е една от многото причини, особено по-младите избиратели, да се чувстват неангажирани. Те не виждат себе си отразени в лидерството."

Бранд Уилямс, 23-годишен счетоводител от Кънектикът, каза, че ще подкрепи г-н Байдън отново през 2024 г. Той вижда Байдън като държавник, който има силен контрол върху външната политика, и той подкрепя икономическата политика на президента.

"Единственият проблем е доста често срещан", каза г-н Уилямс. "Неговата възраст."

Въпреки че планираше да се включи в дебата в четвъртък, Уилямс каза, че би искал да може да гласува за "по-млад човек, не само за жизненост, но и за да представлява всички американци, млади и стари".

В критичното бойно поле в Джорджия, където ще се проведе първият дебат, демократите казаха пред BBC, че усещат апатия сред младите избиратели на тяхната партия, като възрастта е пречка за мнозина.

"Байдън е заседнал в позиция, в която по-младото поколение иска действие... те не искат реч за това как сме по-добри като нация", каза Тайтъс Никълс, 39-годишен адвокат, който работи в окръг Коб Демократическа партия.

Докато президентът "е по-зрелият, стабилен човек, това не е това, което хората търсят", добави той.

В четвъртък вечерта милиони хора ще се включат не само за да чуят идеите и аргументите на кандидатите, но и за да преценят сами издръжливостта на номинираните.

За Байдън нанасянето на удар е от решаващо значение, ако иска да потуши страховете за възрастта си, според г-жа Литман, стратегът на Демократическата партия.

"Мисля, че той трябва да покаже компетентност и увереност", каза тя. "И малко битка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase