Снимка: Reuters

Група от 19 американски сенатори републиканци призова президента на САЩ Барак Обама да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за "терористични организации" и да ги включи в съответния "черен списък", съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ние ви призоваваме в рамките на американското законодателство да признаете структурите на проруските бунтовници - т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република за чуждестранни терористични организации", се посочва в писмо на сенаторите до държавния глава. По техните думи, подобна стъпка "може да доведе до сериозни усложнения за Русия".

Сенаторите приветстваха действията на министерството на финансите на САЩ, което въведе санкции срещу ДНР и ЛНР на 16 юли. Но според авторите на писмото, "тяхното включване в списъка на чуждестранните терористични организации би имало по-сдържащо влияние над тези групировки и над тези, които ги подкрепят".

Според законите на САЩ, признаването на дадена структура за "чуждестранна терористична организации" води до налагането на ограничения на пътуванията на лица, свързани с тях, както и замразяване на техни активи, намиращи се под юрисдикцията на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase