Снимка: БГНЕС

Телата на няколко украинци лежат едно до друго на тревата, а в земята до тях е отворен кратер. Завлечени там от руските наемници, ръцете на жертвите сочеха мястото, където са умрели.

"Нека поставим граната върху тях", казва глас на дрезгав руски, в нещо, което изглежда като план за поставяне на капан върху телата. "Няма нужда от граната, просто ще ги ударим", казва друг за украинските войници, които ще дойдат да приберат жертвине си. След това наемниците разбират, че са свършили боеприпасите.

Тези събития, видени и чути във видео от бойното поле, ексклузивно изпратено на CNN, заедно с достъп до новобранци на Вагнер, които се бият в Украйна, и откровени, редки интервюта, които CNN е провел с бившия командир на Вагнер, който сега търси убежище в Европа, се комбинират, за да дадат безпрецедентен поглед върху състояние на най-голямата наемна сила в Русия.

Още по темата
Въпреки че проблемите със снабдяването и морала, както и твърденията за военни престъпления са добре документирани сред редовните руски войски, съществуването на подобни кризи сред наемниците на Вагнер, често описвани като негласните ударни войски на президента Владимир Путин, е ужасна поличба за войната на Русия в Украйна.

В сянката на Кремъл

Силите на Вагнер от няколко години се радват на световна известност. Но тъй като "специалната военна операция" на Путин в Украйна се разпада по шевовете и обявяването на "частична мобилизация" за така необходимите наборници накара повече от 200 000 руски граждани да избягат в съседни страни, пукнатините в тази предполагаемо елитна сила се показват.

От създаването си през 2014 г. международният отпечатък и репутацията на "Вагнер" набъбнаха. Широко смятана от анализаторите за частна военна компания, одобрена от Кремъл, нейните бойци са се сражавали в Украйна след руската инвазия през 2014 г. и в Сирия, както и в няколко африкански страни, включително Судан, Либия, Мозамбик, Мали и Централна Африканска република.

С репутация в Русия на надеждна и ценна сила, частните войници на Вагнер подкрепиха глобалните интереси и военните ресурси на Москва, вече разтегнати във война в Сирия в подкрепа на режима на Асад. Тяхното разполагане често е било ключово за руския контрол върху доходоносни ресурси, от суданско злато до сирийски петрол.

Показвайки модерно оборудване във видеоклипове за набиране на персонал, с тежки оръжия и дори хеликоптери, те приличат на американски специални части.

"Убеден съм, че ако Русия не използваше наемнически групи в такъв огромен мащаб, нямаше да обсъждаме успеха, който руската армия е постигнала досега", на мнение е Марат Габидулин, бивш командир на "Вагнер", който някога е ръководил 95 наемници в Сирия.

Във връзка с бившите му другари, които сега се бият в Украйна, Габидулин казва, че използването на наемници от Русия се е увеличило, тъй като изпълнението на войната от Кремъл е изпаднало в хаос. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников твърди пред CNN, че войските на "Вагнер" са били разположени в "най-трудните и важни мисии“ в Украйна, играейки ключова роля в руските победи в Мариупол и Херсон."

Кремъл не отговаря на исканията на CNN за коментар.

Ограничената официална информация за "Вагнер" и дългогодишните отричания от страна на Кремъл, че въобще съществуват връзки с руската държава, само добавиха към привлекателността на групировката, като същевременно помогнаха на групата да замъгли анализа на точните си способности и дейности.

В действителност обаче Вагнер - подобно на Русия - се затруднява в Украйна, според видео свидетелствата на собствените наемни бойци на групата.

Липса на опит

Повече от седем месеца битки хвърлиха жестока светлина върху пропуските във военното представяне на Русия в Украйна. Малките печалби на Русия, особено в сравнение с първоначалните амбициозни цели на Путин във войната, дойдоха на огромна цена, унищожавайки фронтовите части и оставяйки много хора от глада, както и критично важен опит.

Опитът на бойното поле е един от двата фактора, според бившия командир на Вагнер Габидулин, който напуска групата през 2019 г. и оттогава публикува мемоари за времето си, когато е работил за тях. Той разделя наемниците от редовните руски войски, а другият са парите.

"Гръбнакът на тези групи винаги е бил съставен от много опитни хора, които така или иначе са преминали през няколко войни", казва той пред CNN.

След като е служил като младши офицер във въздушнодесантна част в края на Съветския съюз, Габидулин се завръща към военния живот като новобранец от "Вагнер" след нахлуването на Русия в Източна Украйна през 2014 г. Той казва, че много ключови членове на "Вагнер" може, подобно на него, преди това да са се сражавали в Украйна, както и в Сирия, придобивайки ценен боен опит, чужд на повечето редовни руски войски.

"Те имат по-тежък, по-смислен опит от армията. В армията са млади войници, които са били принудени да подпишат договор, нямат опит", на мнение е той. А именно това прави подобни паравоенни сили в Украйна, от които Вагнер е само една, толкова ценни за Русия. "Руската армия не може да се справи с войната без наемници. Има много голям мит, много голяма заблуда за силна руска армия".

Днес най-малко 5000 наемници, свързани с групата "Вагнер", действат с руските сили в Украйна, твърди пред CNN Андрий Юсов, говорител на разузнавателната агенция за отбраната на Украйна, който наблюдава "Вагнер" в Украйна. Тази цифра е подкрепена от източник от френското разузнаване, който отбелязва, че някои бойци на "Вагнер" са напуснали африканския континент, за да подпомогнат усилията на групата в Украйна.

Според украинското министерство на отбраната Кремъл все повече разчита на войниците на "Вагнер" като щурмови части. Скрити от официалния брой на загиналите в Русия и достъпни за неоспорими операции, те са понесли тежестта на жертвите, които са политически чувствителни за Путин в Русия.

"Вагнер търпи големи загуби в Украйна, особено и не е изненадващо сред млади и неопитни бойци", според високопоставен източник от отбраната на САЩ, говорещ през септември.

Едно просто уравнение е в основата на използването на силите на Вагнер, според Габидулин: "Руски мир срещу американски долари".

Наемниците могат да печелят до $5000 на месец.

На бойците от "Вагнер" дори са предлагани бонуси – всички изплатени в щатски долари – за унищожаването на украински танкове или единици, според високопоставен източник от украинската отбрана и въз основа на разузнавателните данни, събрани за "Вагнер" от началото на войната от украинските власти.

Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство, бойците на "Вагнер" също са получили определени сектори от фронтовата линия, действайки почти като нормални армейски части, рязка промяна от тяхната история на отделни, ограничени мисии в Украйна.

Юсов също тъврди, че "Вагнер" все повече се използва за закърпване на дупки в руската фронтова линия. Това е потвърдено и от висш служител на отбраната на САЩ, който добави, че "Вагнер" се използва на различни фронтови линии, за разлика от чеченските бойци например, които са съсредоточени около руската офанзива, насочена към Бахмут.

Това е довело до значителни логистични предизвикателства, казва той, с необходимостта от снабдяване на войските на "Вагнер" с боеприпаси, храна и подкрепа за продължителни операции, докато Украйна е увеличила атаките си срещу логистиката на Русия. Кадри от бодикамери, за които се твърди, че са направени от бойци на "Вагнер" през август, предадени на CNN от украинското министерство на отбраната, показват наемници, които се оплакват от липса на бронежилетки и каски. В друго видео боец ​​се оплаква от заповеди да атакува украински позиции, когато частта му няма боеприпаси.

Обувки, които да запълят

Редиците на Вагнер също са изморени от загуби на бойното поле. В отговор те се обърнаха към необичайно публично набиране на персонал.

В Русия изникнаха билбордове с призиви за нови попълнения във Вагнер. Украсен с телефонен номер и снимка на облечени в камуфлаж бойци, техният слоган – "Оркестър "W" ви очаква" – загатва за предишния прякор на "Вагнер" като "оркестъра".

Тези усилия в набирането на персонал, съответстват на промяната от предишната й секретност. Дори съюзникът на Путин Евгений Пригожин най-накрая призна ролята си на шеф на "Вагнер" в края на септември, след като прекара години в опити да се дистанцира от наемническата група чрез многократни отричания, като дори изправя руски медии, които го разследват, на съд.

Поканите на "Вагнер" да се свърже с рекрутери също се разпространиха чрез социалните медии и онлайн. Един рекрутер, с когото се свърза CNN, предлага месечна заплата от "поне 240 000 рубли" (около 4 000 долара) с продължителност на "командировката" – код за разполагане – от най-малко четири месеца. Голяма част от съобщението на вербовчика изброява медицински състояния, които изключват кандидатите от присъединяване: от рак до хепатит С и злоупотреба с вещества.

За разлика от имиджа на военна елитна организация, вербовчикът на "Вагнер" има едно стряскащо признание относно новобранците - не е необходим военен опит.

Съобщението завършваше с кодова дума – "Морган", която кандидатите трябваше да кажат на портата на съоръжението на "Вагнер"  в Краснодар, Русия.

Новобранци от затвора

През септември се появи видеозапис, който изглежда показва как Пригожин набира затворници от руските затвори за "Вагнер". Неговото предложение: обещание за помилване за шест месеца бойна служба в Украйна, подкрепяйки руската инвазия.

Това е ход, който би бил немислим преди месеци за частната военна компания, считана някога за едно от най-професионалните звена в арсенала на Кремъл.

"Акт на отчаяние", така бившият командир на "Вагнер" Габидулин описа призива.

Очевидният стремеж на Пригожин за набиране на войници в затвора съответства на по-широките руски усилия за мобилизиране на затворническото население в страната за битка, предлагайки месечни заплати на стойност хиляди долари и обезщетения за смърт от десетки хиляди долари на семействата на новобранците.

Както за другарите от "Вагнер", така и за техните украински противници това е тревожно.

"Вагнер" са готови да изпратят всеки, просто всеки", казва украинският прокурор Юрий Белоусов пред CNN. "Вече няма критерии за професионализъм."

Работейки по украинските разследвания на възможни руски военни престъпления, Белоусов се опасява, че това небрежно набиране ще доведе до увеличаване на мащаба на военните престъпления.

Въпреки че директното набиране от затворите е нова стъпка, Габидулин казва, че криминалното досие не е било пречка за работа с "Вагнер". Самият той казва, че е лежал три години в затвора за убийство и твърди пред CNN, че  има видни командири във "Вагнер", които са служили по целия свят с групата след присъди в затвора.

Врагът отвътре

Борбите на Вагнер в Украйна поставиха началото на по-широк проблем: недоволството в нейните редици. За група, която зависи от привлекателността на своите заплати и работа, това е критично.

От прихванатите телефонни разговори украинските разузнавателни служби през август отбелязаха "общ спад на морала и психологическото състояние" на войските на "Вагнер", казва говорителят на украинското военно разузнаване Юсов. Това е тенденция, която той вижда и в руските редовни войски.

Намаляването на изискванията за набиране във "Вагнер" също сочи към деморализация, казва той, а броят на "наистина професионалните войници, които са готови доброволно да се бият с "Вагнер" също намалява.

Бившият командир Габидулин, който казва, че разговаря със старите си другари почти всеки ден, обясява, че тази деморализация се дължи на тяхното недоволство "от цялостната организация на боевете: неспособността на руското ръководство да взема компетентни решения, да организира битки."

За един наемник, който се свързва с Габидулин за съвет, тази некомпетентност беше твърде голяма. "Той ми се обади и каза: "Това е, няма да съм там повече. Вече не участвам в това", споделя Габидулин пред CNN.

И тъй като перспективите на Русия за победа в Украйна – или дори да претендира за положителен изход – изглеждат слаби, животът на руски наемник не притежава същата привлекателност, която може би е имал някога.

"Възможно е парите вече да не си струват", казва украинският прокурор Белоусов.

В един от многото видеоклипове, излъчващи се от фронтовите линии на Украйна, мрачната реалност на войната на "Вагнер" е ясна в кадри, предоставени на CNN, за които се твърди, че показват операциите на групировката.

В един клип паднал наемник от "Вагнер" лежи, чакайки да умре почти мирно, лявата му ръка нежно стиска черната земя. Около него тлее бойното поле заедно с мъртвите тела и пламтящите останки от техните бронирани превозни средства. От време на време през дима пропукват изстрели.

"Съжалявам, братле, съжалявам", казва другарят на войника и леко го потупва по гърба, съблечен от ризата от битката, която го уби. А след това казва: "Да се махаме от тук. Ако ни застрелят, ще легнем до него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase