Вчера в социалните мрежи плъзна видео, което доказа, че шефът на наемната група "Вагнер", която се бие на страната на Русия в Украйна, обикаля затворите, за да привлече наемници. На мъжете той казва, че ако 6 месеца се бият в Украйна заедно с "Вагнер", ще си върнат свободата.

"Никой, който се бие за мен, не се е въранл зад решетките", казва във видеото Евгений Пригожин, който е по-добре познат като "Готвачът на Путин". Той обаче не пропуска и да спомене, че задачата не е лесна - затворниците ще бъдат екзекутирани, ако се опитат да капитулират на фронта, могат да бъдат убити от врага, а ако бъдат заловени - от тях се очаква да се самоубият с граната.

Още по темата

Месеци наред имаше спекулации, че Русия вербува наемници, които да изпрати на фронта в Украйна. Ден, след като клипът изтече в интернет, Евгений Пригожин коментира именно тези обвинения: "Ако не са затворниците, ще са децата ви".

Пригожин заяви, че тези, които не искат да изпращат осъдени да се бият, трябва вместо това да изпратят собствените си деца.

В изявление, публикувано в социалните медии, той казва, че ако беше в затвора, би "мечтал" да се присъедини към групата "Вагнер", за да "изплати дълга си към Родината".

Той добави послание към тези, които не искат наемници или затворници да се бият. "Или частни военни компании и затворници, или вашите деца – решете сами."

Изявлението обаче не се отнася изрично към видеото или признава, че то е автентично.

Видеото, за което бе потвърдено от BBC, че е автентично, ще потвърди дългогодишните подозрения, че Русия се надява да увеличи войските чрез набиране на затворници.

Руското законодателство не позволява затворниците да бъдат освобождавани в замяна на военна или наемна служба.

Коментари Напиши коментар

308

Анонимен

преди 4 месеца

До SS againзащо бе неграмотнико обръщаш всичко на опаки обуваи си фанелката нормално

307

Анонимен

преди 4 месеца

по неграмотни от бг нема те немогат да различават доброто от злото запад е злото вас ви имат от 2ри сорт хора лишават ви от всичко унищожени са икономиката която нрб създаде а винят комунистите.станахте им роби за парче хляб

306

SS again

преди 4 месеца

После ,защо Руснаците изнасилвта и се гаврят Украйнките и с хората. То е ясно,. Русия губи войната вече.