Снимка: Facebook

Стискайки автомат с две ръце, маскирана жена призовава войските на Кремъл да прехвърлят лоялността си към украинска военна част, съставена от руски граждани.

Още по темата

"Всички ние трябва да спрем войната заедно и да донесем истинската свобода на Русия", казва неназованата жена в кратко видео, публикувано вчера. "Режимът на Путин трябва да бъде свален. Спрете да толерирате тиранина. Присъединете се към нашия легион."

Легионът "Свобода за Русия" беше сформиран в Украйна през март и се смята, че в редиците му има стотици руски и беларуски граждани, включително някои руски войници, които вече са преминали на страната на "врага".

Жената казва, че е преминала на страната на Украйна през май, след като съпругът й, руски сержант, е бил убит заради отказа му да поведе хората си "на клане". Тя твърди, че той е бил застрелян от сили, лоялни на Рамзан Кадиров - поддържаният от Кремъл лидер на Чечения. "Тук съм, за да си отмъстя", категорична е тя.

Тя казва, че е получила позивната "Първа", защото е била единствената жена в поделението, когато се е записала. Бойците на легиона включват и Игор Волобуев - бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", една от най-големите банки в Русия, докато Путин не започна инвазията си в Украйна през февруари.

50-годишният Волобуев е роден в Украйна, но е живял по-голямата част от живота си в Москва. "Дойдох тук, за да защитавам родината си", каза той наскоро.

Смята се, че Легионът е отговорен за около дузина палежи на центрове за набиране на военни в Русия. Бащата на един от наборниците, които загинаха, когато Украйна потопи руския флагман крайцер "Москва" през април, е на път за Украйна, за да се присъедини към легиона, се казва в непотвърдена информация.

Повечето членове на легиона пазят самоличността си в тайна от страх за членовете на семейството си в Русия. Легионът използва бяло-синьото знаме, което е прието от руските антивоенни протестиращи. Подобно е на официалното руско знаме, но червената лента е заменена с бяла, за да се премахне всякаква асоциация с "кървавия режим" в Москва.

Както независимите, така и държавните социолози казват, че около 70% от руснаците подкрепят това, което Кремъл нарича своята "специална военна операция" в Украйна. Критиците казват обаче, че е невъзможно да се прецени истинското обществено мнение, защото много хора се страхуват да признаят, че са против войната.

"Свобода за Русия" не е единствената група, която набира войници за бойните полета в Украйна. На руски затворници се предлагат свободата и финансови награди, ако се запишат да се бият на страната на Украйна с прословута свързана с Кремъл наемна група, казват роднини.

На затворниците в затворническите лагери IK-7 Yablonevka и IK-6 Obukhovo в Санкт Петербург е казано, че ще получат пълно помилване и 200 000 рубли (£2660), ако се съгласят да се присъединят към "Вагнер" - частна военна група.

Тези, които се регистрират, ще бъдат изпратени в Украйна за шест месеца, според доклад на iStories, уебсайт за разследваща журналистика, който е забранен от Кремъл.

Представители на "Вагнер" посещавали затворите и призовали затворниците да "защитят Родината". Затворниците щели да бъдат ескортирани до предните линии, където ще да бъдат насочени директно към бой или опасна разузнавателна работа. Предупредени са, че шансовете за оцеляване са ниски.

Семействата на затворници, загинали по време на битки в Украйна, ще получат 5 милиона рубли (£66 500) като компенсация. Един от тях казал на роднина: "Ако се случи най-лошото, ще ти спечеля апартамент".

Твърди се, че поне 40 осъдени са се съгласили на сделката. Смята се, че между 15 000 и 35 000 руски войници са били убити, откакто президентът Путин започна инвазия в Украйна през февруари.

"Първоначално им беше казано, че ще вземат предвид само онези, които са служили или са се били в армията. Но след няколко часа стана ясно, че вписват в списъка абсолютно всеки, който иска", твръди близък. "Първоначално казаха, че само 20 процента ще се върнат живи, а след това, че  "почти никой няма да се върне".

Съобщава се, че "Вагнер" планира да разшири мисиите си за набиране на персонал, за да включи затворници, излежаващи присъда в други руски региони. Сенчестата организация се контролира от Евгений Пригожин - магнат, известен като "главния готвач на Путин", защото неговите компании са предоставяли кетъринг услуги на Кремъл.

Твърди се, че Русия е разположила до 20 000 наемници от Сирия и Либия, включително бойци на "Вагнер" в Украйна. Украински власти обвиниха двама наемници в убийството на цивилни край Киев.

Президентът Путин е под нарастващ натиск от хардлайнери да ескалира ракетните удари срещу Киев в отговор на украинските атаки срещу руските гранични региони. Москва многократно е заплашвала да удари "центровете за вземане на решения" в центъра на Киев в отговор на "украинските провокации", но досега не е успяла да изпълни заплахите си.

Петима души бяха убити в неделя в Белгород, само на километри от украинската граница, в резултат на, според Москва, обстрел от украинските въоръжени сили. Членове на украинските специални сили наскоро казаха пред The ​​Times, че са извършили нападения в Русия, които са повредили петролни рафинерии, складове за боеприпаси и комуникационни мрежи.

Генадий Зюганов, ръководителят на Комунистическата партия, втората по големина партия в Русия, призова Кремъл да нанесе "мощни" удари по Киев, включително по това, което той нарече "гнезда на ЦРУ" в украинската столица. Той каза, че неспособността на Русия да изпълни заплахите ще насърчи повече атаки срещу граничните региони. Водещи на държавна телевизия по-рано призоваха за бомбардиране на резиденцията на президента Зеленски, както и на украинското министерство на отбраната.

Татяна Становая, експерт по Кремъл, каза, че нежеланието на Путин да нареди масирани въздушни удари по центъра на Киев може да се обясни с "изкривената" му представа за Украйна. "Той е пленник на собствените си илюзии и искрено вярва, че носи мир в Украйна, дори с помощта на кръв", на мнение е тя. Руският лидер е заявявал многократно, включително в навечерието на инвазията, че смята руснаците и украинците за "един народ".

Коментари Напиши коментар

163

Анонимен

преди 6 месеца

хохландия какво ли измисля това е чиста лъжа с лъжа не се въюва и които укропите продават тежките оръдия те самите укропи са против свои народа продажи офицери и политици убиици на своите воиници с пропаганда не се печели уважение същото се отнася на бг власти

162

Анонимен

преди 6 месеца

До Въпрос Почти всички тролкоментари са до някакъв си "славянин", а неговите коментари сте ги изтрили. ........... тук са бе, как ще ги изтрият като всичките му напъни са да ближе задникa на жужето.

161

Щом

преди 6 месеца

Е с маска, значи я е страх и просто я ползват за ПР.