Снимка БГНЕС, архив
Московски съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража" на дванадесети арестуван за атентата в концертната зала „Крокус сити хол" – гражданинът на Таджикистан Джумахон Курбонов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Удовлетворяваме искането на следователите за налагане на превантивна мярка за неотклонение „задържане под стража" на Курбонов", реши съдът.

Задържаният ще остане в предварителен арест до 22 май. Разглеждането на мярката му за неотклонение протече при закрити врата.

Съгласно оповестените материали по делото, Курбонов е пребивавал и работил в Русия нелегално. Той живеел в хостел в Москва. Според информация на пресслужбата на съда, мъжът е осигурявал на терористите комуникации и пари.

„Според следствените органи на Курбанов е била възложена престъпната роля да осигури пари за подготовката на терористичния акт, включително да предостави на участниците в организираната група телекомуникационни средства и да им плаща системно", се казва в съобщението.

Решението на съда все още не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативен съд.

По-рано бяха задържани и оставени в ареста още 11 лица във връзка с атентата. Сред тях са и четиримата извършители на нападението.

Атаката в „Крокус сити хол" в московското предградие Красногорск беше извършена вечерта на 22 март. Загинаха 144 души, а 551 бяха ранени.

Следственият комитет на Русия твърди, че е доказал връзка между извършителите на атентата и украински националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase