Основателят на руската група Вагнер бе заснет да вербува затворници, които да се бият в Украйна.

На заснети кадри, потвърдени от BBC, се вижда как Евгений Пригожин се обръща към голяма група задържани. Той казва на затворниците, че присъдите им ще бъдат смекчени в замяна на служба в неговата група.

Видеото ще потвърди дългогодишните спекулации, че Русия се надява да засили силите си чрез набиране на затворници.

Още по темата


Въпреки че руското законодателство не позволява замяна на присъди затвор в замяна на наемна служба, Пригожин настоява, че "никой не се връща зад решетките", ако служи с неговата група.

"Ако служите шест месеца във Вагнер, вие сте свободни", каза той. Но той предупреди потенциалните новобранци да не дезертират и каза, че "ако пристигнете в Украйна и решите, че не е за вас, ще ви екзекутираме".

Той също така информира затворниците за правилата на Вагнер забраняващи алкохол, наркотици и "сексуални контакти с местни жени, флора, фауна, мъже - всичко".

Говорейки на място, което изглежда като тренировъчен двор на наказателната колония, шефът на наемниците също така намекна за трудностите, пред които е изправена Русия в проточилия се конфликт, като каза на потенциалните новобранци, че "това е тежка война, дори не се доближава до тази в Чечня и другите ".

Не е ясно кой е заснел видеото, кога се е случило или как е било пуснато.

Но BBC геолокира кадрите в наказателна колония в централната руска република Марий Ел. Анализаторите правят това, като извършват обратно търсене на изображение на църква, видима на фона на видеото, което съвпадна с наказателна колония номер шест.

Екранна снимка на лицето на вербовчика също беше пусната чрез софтуерни инструменти за лицево разпознаване, връщайки положително съвпадение между 71% и 75% с действителна снимка на Пригожин.

Какво е Wagner Group?

Отделно източници потвърдиха пред руската служба на BBC, че лицето във видеото вероятно е Пригожин.

"Това е неговият глас. Неговата интонация. Неговите думи и начин на говорене... 95 процента съм сигурен, че това е той и това не е монтаж", казва източник пред BBC.

"Много подобен, поведението му и гласът му са много подобни", казва друг.

Собствената компания на 61-годишния мъж, Concord, отказа да отрече, че той се е появил на кадрите, отбелязвайки "чудовищното" сходство, когато се обърна към руски държавни медии.

Пригожин - който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин - преди това отрече връзки с групата Вагнер, чиито сили са били разположени в Украйна, Сирия и няколко африкански конфликта.

Но във видеото се вижда как олигархът казва на затворниците, че е "представител на частна военна компания".

"Може би сте чували името – група Вагнер", пита той групата затворници.

Той казва, че новобранците трябва да са в "добра физическа форма", преди да разкрие, че първите 40 новобранци от наказателна колония в Санкт Петербург са били разположени по време на нападение срещу Вухлехирската електроцентрала в Източна Украйна миналия юни.

Той казва, че пленниците са нахлули в украинските окопи и са нападнали войските на Киев с ножове. Трима от мъжете - включително 52-годишен, прекарал повече от 30 години в ареста - са били убити, казва Пригожин.

По-късно във видеото той предупреждава осъдените, че ще се очаква да се самоубият с ръчни гранати, ако има риск да бъдат заловени.

Произходът на групата Вагнер е неясен, но се смята, че е създадена от бивш офицер от руската армия Дмитрий Уткин.

BBC по-рано идентифицира връзки между групата и Пригожин, известен като "главния готвач на Путин" – наречен така, защото той се издигна от ресторантьор, който предоставяше кетъринг за Кремъл.

Смята се, че групата е била разположена в Украйна от 2014 г. и след инвазията на Русия през февруари украинските сили са извършили удари по това, което според тях са бази на Вагнер в окупираната Източна Украйна.

През август представители на отбраната на САЩ казаха, че до 80 000 руски войници са били убити или ранени от началото на войната през февруари и според съобщенията Москва се е обърнала към Вагнер, за да запълни празнината, оставена от тежките жертви.

Миналия месец независими руски медии разговаряха със затворници, държани в заведения на различни места в Русия, които им казаха, че Пригожин лично е посетил тяхното заведение, за да вербува затворници да се присъединят към битката в Украйна.

Коментари Напиши коментар

203

Анонимен

преди 4 месеца

Чакайте, нали не беше война, а специална военна операция? Нали всичко вървеше по план, а този казва, че било много тежко там? Как така? Или само за простолюдието по телевизията е представено, че всичко върви по мед и масло?

202

Анонимен

преди 4 месеца

Време е тази [сбирщина на путинисти да се върне в дупката от която се е показала]специална операция и избиване и екзекутиран на невинни.Всичките до един със главата на Русия на военен съд.

201

009

преди 4 месеца

И Зеленски в началото на войната пусна затворниците и им раздаде хиляди калашници и патрони. Е, и?