Снимка: БГНЕС

Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент, заяви днес руският президент Владимир Путин на редовната си годишна пресконференция, цитиран от Ройтерс.

По думите му енергийният концерн "Газпром" изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, посочи Путин.

Според руския президент Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да ги разреши.

Една от причините за това е фактът, че властите на континента са наложили твърде много регулации на петролните и газовите компании, които така не могат да инвестират в увеличение на добива.

Още по темата

Той предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставка.

Путин обясни освен това, че "Газпром" не е резервирал капацитет за доставка на газ по тръбата "Ямал-Европа", тъй като нямало поръчки. Според него газът, който от три дни тече реверсивно от Германия към Полша, накрая стига до Украйна.

Русия вижда засега положителна като цяло реакция от страна на САЩ след предложенията си за гаранции за сигурност, заяви още Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"В тази връзка бих желал да подчертая, че като цяло виждаме засега положителна реакция. Американските партньори ни казват, че са готови тази дискусия, тези преговори да започнат в самото начало на годината в Женева. И двете страни са назначили представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно по този път", каза руският лидер.

Опонентите на Русия векове наред говореха, че тя не може да бъде победена, а само разрушена отвътре, посочи той. "Искам да припомня какво говореха нашите опоненти векове наред: Русия не може да бъде победена, може само да бъде разрушена отвътре. Което благополучно бе сторено през периода на Първата световна война, . . . и през 1990-те, когато рушаха Съветския съюз", каза Путин в отговор на въпрос на Би Би Си.

Годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин се провежда днес в изложбената зала „Манеж” в Москва.

За разлика от миналогодишната пресконференция, която бе онлайн, днес Путин е в залата. Заради строгите противоепидемични мерки броят на акредитираните журналисти бе съкратен до 500.

В началото Путин заяви, че руската икономика се е оказала по-устойчива пред предизвикателствата на пандемията в сравнение с икономиките на други държави. Очакваният ръст на БВП тази година е 4,5 на сто, предаде БНР.

Президентът за пореден път заяви, че е необходимо взаимно признаване на ваксините и съответните сертификати за ваксинация.

Путин провежда днес годишната си пресконференция за 17-и път.

Най-дългата пресконференция на Владимир Путин се състоя през 2008 година и продължи 4 часа и 40 минути, а въпросите надхвърлиха 100. Най-краткото събитие беше при въвеждането на формата през 2001 година - само час и половина. Най-много журналисти пък е имало през 2019 година - почти 1900.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase