Снимка: архив, БГНЕС

Ако на територията на натовските държави се появят настъпателни оръжия, които могат да достигнат руските центрове за управление, Москва ще бъде принудена да отговори реципрочно. За това предупреди в интервю за официоза „Российская газета“ руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, предаде БНР.

Още по темата
Александър Грушко подчерта, че Русия очаква от Съединените щати конкретен разговор по въпроса за взаимните гаранции в сферата на сигурността. По думите му военните учения трябва да бъдат отдалечени от линията на съприкосновение между Русия и НАТО, да бъдат усъвършенствани механизмите за предотвратяване на случайни инциденти и да бъде определена минимално допустимата дистанция на сближаване между бойните кораби и самолетите.

За целта, посочи Грушко, е необходимо възобновяване на контактите по линия на военните.

Миналата седмица Русия предаде на Съединените щати и на натовските държави два проектодоговора за взаимни гаранции за сигурност. Руската страна настоява НАТО да отмени решението си от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за приемане на Украйна и Грузия, да прекрати военното си сътрудничество с бившите съветски републики и да изтегли цялата си военна инфраструктура, разположена в Източна Европа след 1997 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase