Снимка: архив, БГНЕС

 Руското министерство на отбраната строи бази за съхранение, обслужване и ремонт на хиперзвукови крилати ракети 3М22 "Циркон", информира на 14 декември в. "Известия". Изпитанията на тези боеприпаси без аналог в света приключват през 2022 г. Москва започва да въоръжава с тях своите военноморски сили (ВМС), припомня изданието изявление на президента Владимир Путин.

Още по темата

Разположението на обектите не се съобщава, но според източници от военното ведомство нови бази ще бъдат построени за всеки от четирите флота на страната - Северния (СФ), Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския. Първи ще получат такава инфраструктура военните моряци в Северна Русия.

Изборът не е случаен, тъй като СФ играе важна роля в руската отбранителна доктрина: отговаря за ответния удар срещу страната - потенциален агресор, за въздушно-морските и подводните операции в Атлантика и другите океани, също и в Арктика. Освен това, "Цирконите" се тестват в акваториите на Баренцово и Бяло море, а се изстрелват от борда на фрегатата "Адмирал Горшков" и подводницата "Северодвинск", влизащи в състава на СФ, обяснява военният експерт Дмитрий Болтенков. Мишените за тези стрелби имитират самолетоносачи и стратегически обекти, уточниха по-рано руски медии.

В специалните технически бази за сложни изделия като "Цирконите" се поддържа изкуствен микроклимат, например за съхранение на различни горива при различни температури. Конструкцията на обектите предвижда защита от бомбени и ракетни атаки на противника, а също така допълнителни противопожарни и други системи, посочва специалистът.

По данни от открити източници хиперзвуковите противокорабни крилати ракети "Циркон" летят със скорост 8-9 маха (10 000 - 11 000 км/ч). Могат да носят 300-400 кг боен заряд, дължината им е 9,5 м, а обсегът - над 1000 километра.

През юли Пентагонът заяви, че "Цирконите" могат "потенциално да дестабилизират обстановката", тъй като за разлика от хиперзвуковите ракети, развивани в САЩ, са способни да носят ядрени бойни глави.
Новите ракети на руските ВМС се базират на надводни и подводни плавателни съдове; могат да бъдат изстрелвани от същите пускови установки като противокорабните ракети "Оникс" и "Калибър". През 2019 г. шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов увери, че "Циркони" ще могат да бъдат разполагани на всички нови военни кораби на Русия.

Тези оръжия изглежда ще станат първият в света серийно произвеждан хиперзвуков летателен апарат, задвижван не от балистична ракета, а от собствен правотоков въздушно-реактивен двигател - това им обещава "голямо бъдеще", прогнозира военният аналитик Василий Кашин през юли, в навечерието на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2021.

"Цирконите" маневрират по време на полета, което затруднява прехващането им. Руски журналисти ги кръстиха "убийци на самолетоносачи", а военната телевизия "Звезда" заяви, че конструкцията им е секретна, тъй като не може да ги прехване никоя днешна система за противовъздушна отбрана. Така, според държавната телевизия "Първи канал", те "обезсмислят цялата предишна стратегическа военна доктрина на САЩ, за чието осъществяване са похарчени десетки, ако не и стотици милиарди долари".

Украинският експерт Тарас Жовтенко изрази обаче съмнения дали проектът "Циркон" е "толкова жизнеспособен", както твърди Русия.
Дори страните с по-напреднали технологии и възможност да мобилизират повече ресурси от санкционирана Русия - САЩ и Китай, са доста предпазливи, говорейки за своя напредък в разработката, камо ли въоръжаването с хиперзвукови системи. Прекалено шумните руски изявления "внушават мисълта, че става дума за тясноспециализирана информационно-психологическа операция с прицел на първо място към външната аудитория", изтъква наблюдателят, говорил пред радио "Донбас" и цитиран на 6 ноември от радио "Свобода".

За да се използват подобни оръжия, още повече с ядрени бойни глави, според Жовтенко трябва да има по-мащабен конфликт от този в Източна Украйна. Но ако Русия успешно осъществи своя замисъл с "Цирконите", Кремъл ще се чувства далеч по-уверено в противопоставянето със САЩ. И тази увереност ще позволи на Путин да върши в Крим и по източната граница на Украйна неща, каквито дотогава се е страхувал да върши, прогнозира експертът.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 6 месеца

доло подписаните са толкова небрежни нима не разбирате че русия иска ида спре воината в донбас

97

ЕСТЕСТВЕНО

преди 6 месеца

...че ще се въоръжава. САЩ и НАТО са на границите й и въоръжават съседите й. Какво друго да прави?

96

Анонимен

преди 6 месеца

Анимацийките на Росфильм. :))))