Снимка: архив, БГНЕС

Ако в отговор на искането на Русия САЩ и НАТО не ѝ предоставят писмени гаранции за сигурност, в отговор тя може да създаде контразаплахи в най-чувствителните за тях места. Това заяви пред руския вестник „Взгляд“ руският военен експерт Игор Коротченко.

„Москва ще създаде контразаплахи, ако страни от НАТО не приемат руските предложения и съответно тяхната територия и обекти представляват опасност за нашата /руската/ национална сигурност“, обясни Коротченко.

Още по темата

По думите му в отговор на заплаха от страна на НАТО Москва може в рамките на поетите с Беларус двустранни съюзни задължения да разположи на територията на Беларус тактическо ядрено оръжие и средства за доставянето му.  

„Като вариант – да се дислоцира в Беларус ракетна бригада с оперативно-тактически комплекси „Искандер“, оборудвани с ядрени заряди. Тези ракети ще бъдат насочени към обектите на територията на страни от НАТО, които представляват заплаха за нас“, обясни експертът.

Освен това, добави той, ако в Русия видят, че НАТО създава военна инфраструктура на територията на Украйна, Москва може да отиде на създаване на общо пространство за сигурност с Луганската и Донецката народни републики /намиращи се на територията на Украйна/.

Руското външно министерство предупреди САЩ и НАТО, че ако Западът откаже да води диалог с Русия за сигурността, от страна на Русия може да последва „военен отговор“.

Руският президент Владимир Путин  обвини във вторник Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като каза, че Западът е оценил неправилно изхода от Студената война.

Пред висши военни Путин заяви, че Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си.

"Понякога човек си задава въпроса - а защо те правят всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията покрай победата в т.нар. студена война. И поради погрешна, невярна оценка на ситуацията в този момент и поради неграмотен, некоректен анализ на възможните развития", цитира ТАСС думите на Путин."Това е причината. Просто няма други причини", каза той.

Освен това руският президент допълни, че страната му е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на приближаване на НАТО до нейните граници: "В случай на продължаване на явно агресивната линия на западните колеги ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки, на неприятелските действия ще реагираме твърдо." Путин подчерта, че Русия има "пълното право" да постъпи така.

Путин изтъкна, че се надява на конструктивни преговори със САЩ и НАТО по исканията на Русия за гаранции за сигурност, когато вече са налице знаци, че Западът е готов да работи по въпроса. Руският президент заяви, че предложенията на Москва не са ултиматум, но Русия няма накъде да отстъпва по отношение на Украйна, която според Москва никога не трябва да се присъедини към НАТО или да приеме войските на алианса и оръжия, информира Ройтерс.

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Ние не искаме такова развитие на събитията. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме поне ясни, разбираеми, ясно формулирани правни гаранции", каза още руският президент.

Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, като настоява НАТО да откаже да приеме бившата съветска република за член и да гарантира, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Съединените щати са разположили около 8000 войници в близост до руските граници и заедно със съюзниците от НАТО често извършват полети със стратегически бомбардировачи в близост до Русия.

Опитите на НАТО да привлече украинската армия в действията на пакта представляват заплаха за сигурността, заяви Шойгу.

По-рано във вторник високопоставен руски дипломат заяви, че вече са започнали контактите между Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице възможност страните да постигнат разбирателство.

 

Коментари Напиши коментар

313

Анонимен

преди 1 година

До Путин каза, Именно! Македонски земи няма защото няма македонска Държава. Въпросните земи са Български.

312

До Путин каза :

преди 1 година

"....а за България - нито дума...." - Обяснението е просто. България е вражеска за Русия страна, член на НАТО и с недружелюбно в голямата си част население и позиция. Кирилицата (АзБуКа-та) е създадена от Климент Охридски и Наум, но е наречена на Кирил, като жест на уважение, инак самите братя Кирил и Методи нямат отношение към нея. Те са създатели на неразбираемата Глаголица.

311

Путин каза,

преди 1 година

че кирилицата произхожда от македонските земи, а за България - нито дума. Не разбирам русофилите. Война с Русия никой не иска, но трябва да им се напомнят някои истини, защото империализмът там е традиционен..