Снимка: БГНЕС

"Пренебрегват се и се поругават всички препоръки, забележки, предупреждения от Европейската комисия по отношение на намесата на изпълнителната и на законодателната власти в работата на медиите и на регулатора. Не смея да допусна, че хора с толкова много претенции биха могли да са в неведение относно това. Би следвало тези хора да са пропити от идеите на европейските свободи". Това каза пред БНР председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и подчерта, че регулаторът е длъжен да влезе във функцията си на органа, който стои зад правото и мисията на медиите да отстояват истината и да я съобщават. 

Още по темата

"Да не се допуска намеса, да не се допуска флирт. Прилъстяването през годините не завършва добре нито за властта, нито за медиите. Трябва с всичката сила на убедеността си в правотата на думите си журналистите да говорят".

Момчилова увери, че СЕМ изпълнява задълженията си коректно и при констатирано нарушение се налагат санкции.

"Ние се избавихме от репутацията си на бухалка и се оказва, че диагностицирайки тежкия проблем за автоцензурата, за плахостта, за посивяването на говоренето, не с макетен нож, а с кроячна ножица управляващите се опитват да нагодят медиите към своите нужди, към това голият цар да се наметне с плаща на приятна медийна мъгла".

Тя поясни, че в момента СЕМ прави анализ как в медиите се отразява темата с домашното насилие.

"Фактите са чудовищни. Но ме притеснява как тази информация ще бъде употребена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase