Снимка: БГНЕС

"През последните два месеца виждам, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на "широко затворените очи". Крайно време е Съветът за електронни медии да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи". Това каза министър-председателят акад. Николай Денков във връзка със становището на СЕМ, че изказванията на премиера за СЕМ са "недопустими".

Още по темата
В понеделник премиерът обясни, че  има доста голяма дезинформация, с различни интерпретации, с измислени твърдения, които изобщо не съответстват на истината. “За да има престъпление, те трябва да залегнат в Наказателния кодекс. В нашето законодателство няма, но би било трудно да се направи, защото това е една от ценностите на демокрацията - свобода на словото. Ако започнем да забраняваме много лесно, в един момент трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни други времена”, каза още Денков, който вчера отговаряше на въпроси във Фейсбук.

“СЕМ очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква да се проверка през няколко източника, а ако събеседника ви каже нещо невярно- веднага да го опровергаете“, каза в понеделник Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase