Снимка: БГНЕС

Има много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината. Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на изявата си във Facebook, където отговаряше на въпроси на граждани и медии.

Не закъсня и отговорът на СЕМ.

"Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията", се казва в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase