Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook. Това се случва на втория месец от управлението на кабинета.

Според премиера са задвижени всички сектори, които имат нужда от рестарт. Той отбеляза, че се работи за решаване на проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, с цените, със забавените пътни строежи. „Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми“, посочи той.

Денков коментира, че не го притеснява, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета и добави, че това, което е ясно е, че сделката с „Боташ“ крие доста рискове и е свързана с доста финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася, или не внася газ.

"Това, което се опитваме да направим е да минимизираме рискове и да използваме максимално добре възможностите на този договор, защото той вече е подписан", обясни той и подчерта, че очевидно много се е бързало с подписването на това споразумение.

Премиерът отбеляза, че промените, които са предложени в Конституцията, запазват статута на служебните правителства и уточни, че тук има една неточност, когато се коментира въпросът и че промените се опитват да избегнат един човек да определя политиките на страната. Акад. Денков обясни, че президентът ще може да избира премиер, но измежду трима възможни кандидати, след което министър-председателят следва да предложи на държавния глава кабинет.

"Това е едно балансиране на системата", смята той.

Преминаването от левове в евро ще спести пари на бизнеса и гражданите, категоричен е акад. Денков.

"Страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни“, подчерта той и добави, че е необходима комуникационна кампания.

Денков посочи, че ако си свършим домашната работа, нашите усилия за влизане в Шенген и еврозоната ще бъдат възнаградени. „Евро се използва в България и се използва от години“, заяви той и отбеляза, че има карта, която е в евро, и може да плащам във всеки един магазин в България, но въпросът е, че се взема такса след като се превалутира. Премиерът е категоричен, че влизането в еврозоната ще улесни и хората, и бизнесът, а страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни.

Той подчерта, че е нужна информационна кампания и цените трябва да се покажат поне 6 месеца предварително и в едната, и в другата валута, така че хората да свикнат с тях. „Кампанията очакваме да стартира буквално през месеците септември, октомври в пълния си размер“, съобщи Денков.

Премиерът отбеляза, че е факт, че има много сериозна дезинформация, но посочи, че една от ценностите на демокрацията е да има свобода на словото. Той уточни, че за него е много по-важно да започнат да работят тези структури, които са свързани с журналистическата етика. „СЕМ очевидно не си върши работата“, смята Денков и допълни, че не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани, защото журналистическата етика изисква да се проверят през няколко източника определени твърдения, а когато събеседникът каже нещо и то не е вярно, следва да бъде опроверган от журналиста. „При нас се оказва, че тези стандарти не са влезли в действие“, каза още той.

Денков коментира също и че милитаризацията на Черно море се случва независимо дали ние искаме, или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия първо срещу Крим. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона“, припомни той и добави, че милитаризацията не идва по линия на НАТО, тя идва всъщност от изток.

„Начинът ние да бъдем защитени е, първо, да си изграждаме нашите структури, нашата армия, с хора, с техника, с модернизация и, второ, да бъдем интегрирани в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес“, обяви премиерът и посочи, че ако една държава-членка на НАТО бъде нападната, всички държави са длъжни да я защитят все едно че това е тяхна територия. Денков подчерта, че Украйна беше нападната, именно защото не беше член на НАТО. „В това отношение България може да бъде много по-спокойна, защото това означава Русия да атакува НАТО“, заяви той и отбеляза, че Русия едва ли би пристъпила към подобни действия в този случай.

Денков се обяви, че не е против 3 март и е за да продължи да се празнува. „Но също така съм за 24 май да стане национален празник – това не е един празник срещу друг, а желание да издигнем най-важните ценности, които, според мен, са определящи за нас като държава, като народ, като нация. Това е усетът, че образованието, българското слово, културата са това, което ни правят българи“, обоснова се той и добави, че България се е появила и българите са оцелели от турското робство, именно защото са говорили на български, именно защото по време на Възраждането се е появило отново това усещане, че ние трябва да развием нашето българско слово, култура и пр.

Министър-председателят съобщи, че работата по Бюджет 2024 започва от днес. „Има редица срещи, които и министърът на финансите, и аз заедно с него и с министрите провеждаме, за да се дефинират основните приоритети така, както са заложени в програмата и как може да се реализират“, обясни той и уточни, че се надява в края на октомври 2023 г. да представят Бюджет 2024 пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase