Снимка: БТА, архив

"Вторник ще е ден разделен. Не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в Народното събрание - опозиция". Думите са на премиера Бойко Борисов към министрите от Реформаторския блок от началото на извънредното правителствено заседание, което се проведе в петък вечерта.

Още по темата

Хронологията да се стигне до днешния вторник вече е добре известна – в петък парламентът не успя да събере кворум и да заседава извънредно, за което опозицията събра подписи.

Това се наложи заради гласуваната от депутатите предизборна ваканция – от 12 октомври, та чак до 9 ноември.

Изненадващо премиерът Бойко Борисов се появи в парламента и отправи остри критики към партньорите си от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Борисов настоя и да се приемат предложения на опозицията за промени в Изборния кодекс, като се ядоса, че спорните изменения за "квадратчето" се приписват на ГЕРБ.

Вечерта пък министър-председателят свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което бил категоричен: "Има предел и за мен той настъпи, или сме заедно, или не сме".

След края му министрите-реформатори заявиха, че правителството е стабилно и реформите продължават.

Вчера от ГЕРБ внесоха изменения в Изборния кодекс, с които предлагат да отпадне ограничението от 35 секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. 

ГЕРБ предлага вотът за квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат, но да се изважда при парламентарни избори, където има 4% бариера за влизане в НС. Предлага се също при необходимост в една избирателна секция в чужбина да се гласува в повече от една урна.

В късния следобед вчера се състоя поредната "совалка" - Борисов се срещна с Реформатори и Патриоти в парламента. След това той разясни, че е решено този компромис с Изборния кодекс да се направи заради стабилността на правителството и мандата на мнозинството.

Според Валери Симеонов пък правителството може да продължи полезната си за България дейност, а промените в Кодекса са минимални.

Засега изглежда, че между партньорите във властта е настъпил мир.

Парламентът ще заседава извънредно днес от обяд, а сред точките в дневния ред са и промените в Изборния кодекс.

Не е ясно дали след това депутатите ще продължат да "ваканцуват" предизборно или времето, в което няма да са на работа, ще се съкрати.

А дали денят все пак ще е разделен и за кого, предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase