Снимка: Reuters
fallback

Време е да спрем да разделяме нацията на комунисти и антикомунисти. Този призив прозвуча днес от редиците на БСП по повод серията законопроекти срещу и в подкрепа на комунизма.

"Искаме историята да бъде оценена правилно", настоя соцдепутатът Стоян Мирчев, който нарече десните в парламента псевдореформатори и ги обвини, че разделят нацията на комунисти и антикомунисти.

"Най-страшното е, че десницата в момента няма сили за никакви реформи, като изключим напълно деформиращата реформа в образованието, и запълва политическото време с вадене на някакви скелети от гардероба", каза Мирчев пред bTV.

Oще по темата

Той все пак призна, че комунизмът е допуснал грешки. Според депутата те са основно в първите години след 1944 г.

"Тях никой не ги отрича, но е важно да се гледа цялата история. Има и много позитиви, които са се случили за държавата, но това никой не го гледа", каза още Мирчев.

Соцдепутатът обяви и че псевдодемократите, които са разграбили държавата, искат да заличат историческата памет на нацията, за да изтрият и спомените за това, което са направили те самите.

"Вместо да говорим да слагаме табелки на паметници, нека да сложим паметници на местата на всички заводи, които унищожи Иван Костов", предложи Мирчев и даде пример за надпис: "Тук имаше завод, който докарваше еди-каква си печалба на държавата".

Според социалиста по времето на управлението на Иван Костов у нас са разрушени 3600 предприятия.

Стартът на серията закони против комунизма беше даден от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов през януари. Те поискаха възхваляването на комунистическия режим да се наказва със затвор до 3 години и глоба от 3 000 лв. до 5000 лв.

Андреев, Славов и други депутати внесоха и проект за забрана на комунистическите символи и поискаха те да бъдат премахнати от учебници, паметници, фасади на сгради и други. Десните предложиха и наказания за тези, които не го правят.

В духа на искането им преди седмица падна и първата петолъчка след началото на дебата – тази от стария герб на София, част от реставрираното пано на обновената Централна гара.

В отпор на антикомунизма левите сили в парламента излязоха със свои предложения. Независимият Велизар Енчев внесе проект с предложение да се наказва със затвор и глоба всеки, който оспорва идеите на антифашизма.

"Атака" пък внесе предложение да се влиза зад решетките за проповядване на неолиберализъм, а БСП настояха и другите тоталитарни режими (1923 – 1926 г.) и (1934 – 1944 г.) да бъдат обявени за престъпни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Американ

преди 7 години

"Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов .... поискаха възхваляването на комунистическия режим да се наказва със затвор" "Атака" пък внесе предложение"...---Парламентът е пълен с подобни кpeтeни на които комунистическите методи не излизат от кpaтyнитe ! Не че в западна Европа няма подобна изцепка( отричането на Холокоста )..

124

Американ

преди 7 години

"Той (соцдепутатът Стоян Мирчев) все пак призна, че комунизмът е допуснал грешки" -- ай сиктир, бе! На престъпленията грешки ще вика!

123

Анонимен

преди 7 години

Човешката прозорливост и предвидливост е осезаема в рамките на 100 години , т. е. - Стига вече ! ще просъществува до 2044 година .

fallback