Архив: Булфото

Падна първата петолъчка след започването на дебата за забрана на символите на комунизма. 

Транспортният министър Ивайло Московски е взел решение да махне петолъчката от реставрираното пано в чакалнята на Централна гара. Това съобщи пред Dnes.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Той, заедно с народни представители от РБ, внесе преди повече от месец законодателни промени, с които настоява символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.

БСП остро реагира на идеята и обяви, че ще се противопостави с всички средства на приемането на предложенията.   "Поздравявам министър Московски, той ме е чул и на Централна гара махат соцсимвола", каза Андреев и допълни, че това е въпрос на възпитание. 

Скандалът с петолъчката на Гарата избухнал преди дни. Тогава се оказало, че символът на комунизма посреща и изпраща на видно място в реставрираната чакалня. Скандализирани пътници подават сигнал срещу комунистическия символ, който се мъдрел в стария герб на София, част от мозайката на стената. Срещу нея се вдигат и политици и общественици. 

Тя е оставена след оценка на Министерскво на културата, взето през септември 2006 година. Мозайката е на Атанас Яранов, която е произведение на изкуството. Затова и според оценката на ведомството тя трябвало да се реставрира, без да се видоизменя. 

След като избухва скандалът, министър Московски взема решение комунистическият герб да бъде махнат от паното и да бъде сложен новият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase