Снимка: Reuters

Проповядването на комунистическата и националистическата идеология да бъде криминализирано като антидемократично и да се наказва със затвор до три години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Такав промяна са внесли в Наказателния кодекс депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Още по темата

Тримата припомнят, че в сегашния си вид НК забранява проповядването на "фашистка или друга антидемократична идеология". Липсва и минимален праг за глобите.

"Извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно", допълват депутатите и настояват в Наказателния кодекс националсоциализмът и комунизмът изрично да бъдат отбелязани като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

Поругаването на знамето и химна на Европейския съюз да се наказва със същата строгост, с каквато се наказва поругаването на българския флаг и националния химн, предлагат още тримата.

В момента според член 108 на Наказателния кодекс опетняването на герба, знамето и химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

"След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер", се мотивират вносителите.

Предложението им идва дни след като привърженик на "Атака" скъса знамето на Европейския съюз по време на митинг на националистите по повод 3 март. Привържениците на Волен Сидеров освиркаха и сградата на Европарламента в центъра на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase