Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase