Снимка: архив Булфото

Нивото на парламента, който приключва мандата си сега, е най-ниско в цялата парламентарна история. Тази оценка даде президентът два мандата, а сега лидер на БСП Георги Първанов.

„Няма в нашата парламентарна история парламент, който да е свалил толкова ниско нивото – на реториката, на законодателството. Затова е и толкова ниско доверието – 8 процента, горе-долу колкото и при Виденов, когато хората нахлуха в парламента“, каза Първанов пред bTV.

Още по темата
Той отново разви тезата си за нуждата от президентска република, която да гарантира баланс между президентската и парламентарната институция, но с превес на държавния глава, за да има кой да носи отговорността. „Парламентаризмът в този му вид е изчерпан“, беше категоричен още Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и проведения наскоро конгрес на БСП и избора на нов лидер. Според него той е направил незначителни рокади по върха на партията и е произвел двама лидери. Според Първанов Станишев, който остава шеф на „Коалиция за България“, ще е по-председател от Миков, защото всичко, което е поискал досега, се е случило.

Първанов припомни, че именно Станишев е посочил първите двама конкуренти за нов лидер на БСП. Президентът отрече ситуацията да е сходна с времето, когато той посочи Станишев за свой наследник, защото тогава той е напуснал след победа на президентските избори и доверие в партията.

Първанов разкритикува решението за подписване на споразумение с „Уестингхаус“ и изтъкна, че то е решение на министъра на икономиката и ръководството, което стои зад него. БСП се разграничи, каза лидерът на АБВ и допълни, че не трябва да се слага знак на равенство между министъра на икономиката и този, който стои зад него.

Той отрече твърденията, че има пари в КТБ и отсече, не нито той, нито семейството му имат и една стотинка в банката. Първанов се противопостави на идеята да се нарушава законът и да се връщат средства на големите вложители.

Лидерът на АБВ прогнозира, че след изборите ще има „едно добро взаимодействие между ГЕРБ и ДПС в името на управление, доминирано от ГЕРБ“. Първанов се зарече, че формацията му ще направи всичко възможно, за да няма еднолично управление на ГЕРБ и допълни, че Борисов е добър лидер, но слаб премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase