Ръководството на АБВ даде пресконференция. Снимка: БТА

Партия "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) на президента 2002-2012 г. Георги Първанов ще проведе общонационално допитване “За възраждане на държавността чрез президентска република“.

От АБВ се обявяват за промяна на формата на държавно устройство, за да има ясно поемане на политическата отговорност.

Допитването ще е с анкетни карти, а Първанов поясни, че то може да прерасне в референдум.

"Очевидно е, че парламентарната република трябва да бъде коригирана, но не към "силна ръка", както някои апелират. Идеята е да има много по-голяма степен на отговорност за това, което става в държавата днес и в бъдеще", посочи той.

"Ние виждаме как управляващото мнозинство не подкрепя своето правителство. Виждаме опозиция, която сутринта казва едно, следобед друго и парламент, който не може да събере кворум. Ако има ясна отговорност в държавата, в това число концентрирана в президентската институция, мисля че нещата ще изглеждат по друг начин", заяви още Първанов, цитиран от БНР.

Партията представи и основни акценти от предизборната си платформа, които, по думите им, целят слагането на края на политическата криза в страната.

АБВ ще работи за запазване на валутния борд и повече справедливост в данъчната политика и иска поетапно въвеждане на данък върху финансовите транзакции, както и връщане на прогресивното данъчно облагане.

От АБВ ще настояват след изборите, независимо от резултатите от тях, партиите да сключат договор за национално съгласие.

Коментарът на Първанов за лидерския пост в БСП беше лаконичен, но без да споменава имена.
Бившият президент определи част от номинираните за лидери на левицата като такива, които ще бранят статуквото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase