Георги Първанов. Снимка: архив Булфото

Оттегляното на Сергей Станишев от председателския пост в БСП е "първа стъпка на промяната“. Това каза пред Нова телевизия Георги Първанов, лидер на АБВ.

В събота на пленума на БСП лидерът на партията Сергей Станишев заяви официално, че подава оставка. Двама основни претенденти се оформиха за поста -  Драгомир Стойнев и Мая Манолова.

Стойнев и Манолова се оформиха като двама от основните претенденти за председателския пост в БСП, след като Сергей Станишев обяви, че подава оставка в събота.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/07/07/na-bsp-i-triabva-lider-bitkadjiia-koito-da-bie-gerb.231479
 

Стойнев и Манолова се оформиха като двама от основните претенденти за председателския пост в БСП, след като Сергей Станишев обяви, че подава оставка в събота.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/07/07/na-bsp-i-triabva-lider-bitkadjiia-koito-da-bie-gerb.231479
 

Въпреки това според Първанов остават и много неизяснени въпроси, като например откъде накъде Станишев ще остане председател на "Коалиция за България". "Така той ще определя пак всичко, което се случва вляво, например кандидате за листите за изборите. Дотук виждаме само една малка промяна – рокада на царя и топа”, смята Първанов и допълни, че не изключва „заради тънката сметка на Станишев” да има негативни настроения към Стойнев.

Промяната в БСП тепърва предстои, категоричен е той.

Още по темата
Първанов обясни, че от принципна гледна точка на АБВ не може да се говори за коалиция между БСП и движението му, защото това не е в контекста на тяхното поведение.

Но това, което го смущава, е, че от „Позитано” насочват огъня отново срещу АБВ, а нищо не се говори за ГЕРБ.

"Вие да чувате някаква тежка критика срещу ГЕРБ? Напротив, вече започва да се обосновава бъдеща коалиция между двете формации. Това стана ясно още в нощта на евроизборите”, посочи лидерът на АБВ.

Според него някой трябва да отстоява друг тип политика в българския обществен и политически живот и АБВ го прави.

На въпрос дали е грях да се открехне вратата към едно бъдещо сътрудничество между БСП и ГЕРБ, Първанов каза: "Грях е безпринципната, личностна битка, която се води между двамата лидери на двете партии. Грях ще бъде и безпринципната коалиция между тях".

Той не изключи възможността такава коалиция да бъде създадена и предположи, че тя може да е наложителна, ако държавата се нуждае от голямо широко управление, каквото беше по време на тройната коалиция.

За него е очевидно, че именно ДПС свали от власт сегашното правителство с ходовете си от последните месеци и уточни, че още от самото начало е било ясно, че коалицията между двете партии е обречена поради изключително скромната и неясна подкрепа и задкулисието при формирането на кабинета.

"Аз съм присъствал на заседанието на Висшия съвет на БСП в момент, в който беше спуснат един списък с имена на министри, които очевидно министър-председателят при докладването не познаваше. Той бъркаше текста при докладването на биографиите. Очевидно повечето от тези министри бяха написани на друго място”, заяви още Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase