Снимка БГНЕС, архив

Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до 560 000 евро на предприятие в първичното селскостопанство производство по Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург. Той посочи, че искането е съвместно на България и Румъния, подкрепено и от Полша. Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство. По този начин те нямат възможност да получат средства за покриване на увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Отново по предложение на страната ни се обсъди искането за удължаване с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от ПРСР 2014-2020 г. ,,Земеделските производители не могат да изпълнят в срок проектите си заради затруднения във веригите на доставка”, посочи Георги Тахов и допълни, че през последните години секторът в Европа е сполетян от редица неблагоприятни събития, които са довели до голяма несигурност. Предложението е подкрепено от Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Литва и още девет държави. Делегацията на Хърватия информира Съвета за значителни щети върху земеделските площи поради неблагоприятните метеорологични условия. От своя страна министър Тахов допълни, че ситуацията в България е аналогична, като ежегодно се отчитат огромни по размер щети. "Трябва да се разгледат всички възможности и инструменти за смекчаване на вредните последици от подобни събития върху селскостопанския сектор",каза още той. По думите му, трябва да се преразгледат условията за предоставяне на подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС.

По време на Съвета бе обсъдена и темата за устойчив риболов в ЕС. В изказването си министър Тахов приветства усилията на ЕК за постигане на целите в рибарството в Черно море. Той посочи, че страната ни отчита липсата на адекватна оценка на продължаващото негативно въздействие, което войната в Украйна оказва върху рибарството на България и Румъния в Черно море. „Конфликтът генерира непрекъснат риск за безопасността на корабоплаването в този воден басейн, както и до стеснени риболовни полета, което съчетано с дребно мащабния характер на българския риболовен флот засилва негативните въздействия и ограничава възможностите му за по-добро икономическо представяне“, уточни още д-р Георги Тахов. Той заяви още, че България ще настоява риболовните възможности за 2025 г. в Черно море да отразяват решенията, които ще бъдат приети от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase