Снимка БГНЕС, архив

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да обясни как престъпници, които се издирват международно, успяват да влизат и излизат от страната незабелязано. Това ще поискат тази седмица в парламента от ПП-ДБ, обяви един от лидерите на обединението Кирил Петков.

В понеделник издирваният с червена бюлетина в три страни Евелин Банев - Брендо реши да се предаде сам в Софийския затвор. Смяташе се, че той се укрива в чужбина.

"Абсолютно безобразие е международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите да ги засекат, нито МВР да ги засекат. Това не е първият случай, знаете и за Братя Галеви. Така че още тази седмица ще извикаме министъра на вътрешните работи да обясни как така един международен престъпник може да се появи пред вратите на Софийския затвор, без нито една от другите служби да знае за това", коментира Петков.

Запитан какво е обяснението му за това, отвърна: "Че не работят. Че всъщност реформите, които искахме, просто не се случват и тези престъпници влизат и излизат, както си поискат."

По втората тема за Северна Македония - преди 2 г. 27 страни, когато аз бях премиер, гласуваха България да бъде в конституцията на РСМ. Това бе Френското предложение, което беше гласувано. Това предложение не може да се промени и ще е много жалко, ако РСМ завие в друга посока, не към Европа, коментира още той, пише "24 часа".

Ние с "Възраждане" просто не сме от една порода. Никой от лидерите на ПП-ДБ не е влизал в разговор с Костадин Костадинов за формирането на каквото и да било правителство, каза той по повод думите на Костадинов, че е разговарял със знакови фигури в обединението за правителство с третия мандат.

На въпроса възможно ли е все пак да е имало хора от ПП-ДБ, които са водили такива разговори, Петков каза: Не, не мисля, че има такъв човек при нас. Поне аз не знам. Наистина ние имаме съвсем различни виждания за света. Особено по европейската тема, ние сме си проевропейска партия.

Това, което отчитам, е, че нашите избиратели ни дадоха много ясна позиция да сме опозиция. Те казаха, че не трябва да отстъпваме от позициите си. Ние ще бъдем абсолютно консистентни и няма да влизаме в безпринципни договорки, коментира Петков на въпроса дали ще подкрепят БСП или ИТН за правителство с третия мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase