Снимка: Impact Press Grouр
fallback

3000 полицаи ще бъдат съкратени от системата на МВР през тази година, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който по-късно днес ще разясни структурните реформи в ръководеното от него ведомство.

По думите му съкращенията са планирани, плавни и осъзнати, а и договорени със синдикатите.

"Годишно напускат по нормалните процедури – по собствено желание, поради пенсиониране, около 3000 души. В рамките на последните две години са около 6000 души. При преструктурирането, оптимизацията на работа на съответните звена в МВР доведе до възможността днес да обявим съкращаване на 3000 щатни бройки", аргументира редуцирането на числеността в МВР Цветанов и преброи, че на работа остават 53 440 полицаи.

Пред TV7 той обяви още, че със законодателни промени до началото на лятото ще бъдат обединени криминална и охранителна полиция.

Oще по темата

"Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма – сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР", обясни Цветанов.

За делото "Октопод"

"Наблюдавайки сегашното дело "Октопод", изпитвам известно удовлетворение от работата, която успяхме да свършим заедно с прокуратурата", каза той.

МВР шефът допълни, че се надява бившият главен прокурор Никола Филчев наново да бъде разпитан в съдебна зала заради амнезиите, които го обземали.

"Нямаме никакви притеснения, разследването още не е приключило, каза той и допусна, че е възможно да бъдат открити още доказателства за връзки на Филчев с "Октопода".

"Ръководим се единствено от върховенството на закона и там, където има доказателства, ще направим всичко възможно да излезе истината. Никола Филчев е в ръцете не само на прокуратурата, а на всички правораздавателни органи", категоричен бе Цветанов.

Вътрешният министър призова обществото да наблюдава много внимателно всичките дела, които са свързани с годините на прехода – поръчковите убийства по "Килърите", "Октопод" и отвличанията по "Наглите".

"В тези дела има някаква взаимна връзка на определени политици в годините на прехода, в тази връзка и самият г-н Първанов, т.нар. "Гоце" също попада в този общ знаменател. Всичко е въпрос на интереси и на зависимости в целия този процес", каза Цветанов.

За помилванията на Марин

Вътрешният министър изрази учудване как лица, извършили тежки престъпления, биват помилвани от президенството.

Цветанов поиска специална комисия в парламента да разсекрети архивите на президента и да се разбере какви са били мотивите на вицепрезидента Ангел Марин да ги стори.

"Гражданите на България трябва да разберат как се е зародило всичко това. То е било на най-високо ниво в държавата. Защо, когато някой помилва някого, не помисли какво е причинил той на тези граждани?", попита Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Инспектор от МВР

преди 12 години

Допълвам - липсата на материалното осигуряване /не заплатите ни/ и желанието на гражданите да ни помагат, т.е. всички да си помагаме. Не ме разбирайте погрешно, но слевад тази оптимизация пак ще си купуваме листите, тонера, принтерите, консумативите и ще работим с 1,5 литра на 12 часова смяна. Съгласни сме, по точно съгласен съм на тотален репотбор, назначаване на качествени полицаи, които да работят нормално и да осигуряват на обществото ред и спокойствие. Сега не можем да ви го осигурим.

114

Инспектор от МВР

преди 12 години

Вижте господа, няма държава без полиция. Че трябва реформа, трябва. Че не сме много служителите от МВР с полицейски правомощия е очевадно. Че хората са недоволни от нас е очебийно. Че трябва да си подобрим работата е крайно належащо, но потенциала, средствата и законовата база са под всякаква критика. За 22 години преход сменихме 5 закона за МВР, и все неуспешни и допълвани по 20 пъти за 2-3 години. Най големия проблем на полицията, не на МВР са качествените хора, материалното осигуряване и липс

113

Анонимен

преди 12 години

Винаги първи си отиват неудобните , можещите и знаещите .Остават тези , които си мислят , че светът започва от тях и те откриват топлата вода ! Обикновено първите си оправят живота , има много от другата страна на барикадата , които знаят , че друг е открил топлата вода и колелото ! И защото са по-умни от , за които неудобните са такива , винаги печелят ! До сега имаше много "откриватели" , резултатът е видим и ясен !

fallback