Снимка: БТА
Бивши шефове на служби и министри ще дават показания днес по делото срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. 
 
Сред явилите се свидетели в залата днес е и бившият главен прокурор Никола Филчев. 
 
Придружаван от двама охранители, типично в негов стил той отговори лаконично на журналистическите въпроси и се обърна към репортерите с думите:
 
"Отдавна не сме се виждали. Много сте се разхубавили, някои журналистки, а други още повече. Ходихте ли на ски, а бе и аз ходих".
 
Бившият началник на НСС Атанас Атанасов заяви, че е назначил Алексей Петров в службата по настояване на тогавашния главен прокурор Филчев. 
 
Атанасов разказа, че получил обаждане от Филчев, след като първоначално отказал да назначи Петров. 
 
Никола Филчев представил Алексей Петров като полезен и за прокуратурата, но нямало възможност да бъде назначен там, тъй като нямал юридическо образование и можел да бъде използван съвместно.
 
Атанасов коментира, че трудно свързва това, което знае, и това, което пише в обвинителния акт срещу групата.
 
"Обвиненията, които прочетох, не намирам каква връзка имат с качеството, което е имал Алексей Петров в НСС", поясни Атанасов. 
 
"Офицер под прикритие е строго конспиративна фигура и освен, че трябва да пази тайната за себе си, че е такъв, и в службата не трябва да знаят за него", коментира Атанасов.
 
Той допълни, че не би трябвало да има никакви белези, по които агентът под прикритие да се легитимира. Дори да е имал влияние, то не е било заради това, че е бил агент под прикритие. 
 
Дали Алексей Петров е бил полезен, Атанасов не пожела да каже, тъй като много малко време са работили заедно. 
Още по темата
 
"С Никола Филчев не мога да се ръкувам в съдебната зала, защото този човек "искаше да ме затрие", каза Атанасов.
 
"За мен той е престъпник, казвал съм го много пъти, искаше да ме вкара в затвора по три измислени дела", добави той, цитиран от БТА.
 
Зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков отказа да отговаря на конкретни журналистически въпроси, защото документите, с които е бил назначен Алексей Петров, били класифицирана информация. 
 
"Щом е бил назначен, значи документите му са били О.К.", коментира Драшков, но всеки допуска грешки, уточни той. Дали Алексей Петров е бил полезен в работата, Драшков не се наема да коментира.
 
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов коментира, че не си е избирал за съветник Алексей Петров.
 
"Той беше служител на НСС и както всички според закона беше преназначен. Той не беше съветник, а експерт в кабинета", уточни Сертов.
 
Той изрази съмнение през периода, в който Алексей Петров е бил в ДАНС, да се е възползвал от служебно положение, за да върши незаконна дейност.
 
Не бил задържал никого, който не е полезен, с тези думи Сертов отговори дали е имало полза от работата на Алексей Петров.
 
"Човек с много глобално мнение, познава много добре проблематиката, всеки може да бъде полезен, когато има познания, умения и опит", допълни Сертов.
 
Междувременно адвокатите на подсъдимите Янко Попов и Цеко Йорданов поискаха отвод на прокурор Светлозар Костов по делото "Октопод". Причината е предубеденост. 
 
Основният обвиняем по делото "Октопод" е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Престъпната група беше разбита през 2010 г. след мащабна полицейска операция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase