Снимка БГНЕС, архив

“Имаме желание и воля, но в момента няма как да решим проблемите ви, защото сме в рамките на служебно правителство. Промените ще станат след съставянето на редовно такова”.

Това заяви Красимир Вълчев, председател на образователната комисия в 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

На днешната срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, които обявиха начало на протест в държавните университети заради ниското заплащане, присъстват Томислав Дончев и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хамид Хамид от ДПС.

“Проблем е, че в републиканския бюджет средства няма. Това не означава, че ангажиментът към висшето образование няма да бъде изпълнен”, заяви Цонев.

Депутатът от ДПС заяви, че проявяват твърд ангажимент в следващия парламент да предложат решението на проблема с изменение на Закона за бюджета.

"Ако служебният кабинет откаже, тогава ще търсим възможност по друг начин да го направим, но ангажиментът ни е абсолютно твърд. Веднага след изборите ще изпълним исканията ви”, заяви Йордан Цонев.

Красимир Вълчев, председател на комисията по образование от ГЕРБ, заяви, че от срещата е станало ясно как проблемите не са от последните 3 месеца, а от последните 3 години. “Проблемът е отношението към образованието за последните 3 години. Това е системата с най-голямото относително намаление от 0,86% до 0,6% от БВП. В системата заплатите изостанаха от средните в страната. За нас има две обяснения и те се казват Николай Денков и Асен Василев, понеже те бяха отговорните за финансите и образованието”, смята Вълчев.

Председателят на Съвета на ректорите заяви, че са удовлетворени от разговорите. “Смятаме, че с диалог можем да постигаме повече за българското висше образование и смятам, че това е пътят за решаване на всички конфликти”. Това заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

“Ще предадем резултатите от срещата и на извънредно заседание Съветът на ректорите ще вземе решение какво да предприеме от тук нататък”, обясни Темелкова.

Любослав Костов от КНСБ заяви, че наистина през последните три години образованието е недофинансирано и проблемите се трупат един след друг. “Към март месец средната заплата за страната за е 2 300 лв., а основната заплата за асистент във висшето образование няма и 2000 лв.”, коментира Костов.

Той припомни обещаните 39 млн. от акад. Денков и Асен Василев. “Хората така и не ги получиха. Днес сме благодарни на ГЕРБ и ДПС, те обещаха възможно най-бързо тези средства да бъдат подсигурени, а дори поеха ангажимент за останалата част от средства, които ако бъдат подсигурени чрез актуализацията на бюджета или след конструирането на редовно правителство, то заплатите за асистент ще стане 2500 лв. Това ще даде глътка въздух на системата”, добави Любослав Костов.

БГНЕС припомня, че държавните университети се заканиха да спрат работа в знак на протест на 20 май. Причината - недоволство заради ниско заплащане.

В протестно писмо, подписано от 44 ректори на български университети, заявиха, че са непреклонни в исканията си "за осигуряване достигането на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната и осигуряване на минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища не по-малък от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase