Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов участва в предизборна среща със симпатизанти на партията във Враца. Пълната зала го приветства с бурни аплодисменти.

Той е придружаван от доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков.  

Домакин на събитието бе кметът на Враца калин Каменов.

"Смисълът на политиката сте вие и всичко, което правим, го правим заради вас", обърна се Борисов към множеството от хора в залата. "Ще забраня да се занимаваме с ПП. На тези хора в залата не им дреме какви карикатури и глупости са сътворил“, закани се той.

"Не видях другите отсечки по тоя път, по който от Продължаваме промяната (ПП) само са дошли и боядисали направеното. Не видях "Хемус", не видях "Струма". Искам да кажа нещо за моя приятел словашкият премиер Роберт Фицо, който го простреляха преди няколко часа и бере душа. Това не трябва да се случва с никой, не само с премиерите“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

"Хората знаят, че този кабинет беше на компромиса, сглобен от Алексей Петров и свърши някои добри неща. Имаше период на стабилност и най-вече изглеждахме добре пред външните партньори. Няма да се спираме на безобразията им, има кой да ги види. Тук въпросът е, ако имаме повече от 69 депутати, какъв ангажимент можем да поемем пред този регион. Въпреки огромната съпротива ние успяхме в парламента да вземем стратегически решения“, обясни Борисов и изтъкна, че "със затихващи функции централата АЕЦ "Козлодуй" е получила нова възможност за живот. Не само е диверсифицирано горимото за АЕЦ, но се подготвя построяването на два реактора IP-1000, за които няма да ви стигнат нито работниците, нито кариерите за това, което предстои като строеж. Именно за това изпълнителят, строителят е Хюндай - държава в държавата, огромна световна компания. Тука са Уестингхаус и Хюндай. Това ще даде възможност на изключително важния експертен капацитет от инженери, работници, коитои сега работят в централата - 5 и 6 реактор, поколенията, които се учат там, да знаят, че това ще бъде енергийното сърце на България".

Бойко Борисов подчерта, че изключително важният пътен коридор до Видин ще бъде построен. "Тука е бъдеще с огромни възможности, по поречието на Дунав" и припомни, че само преди дни президентът на Франция Макрон е споделил, че най-хубавото място, на което е бил, е Варна.

Лидерът на ГЕРБ обеща, че ако бъдат избрани и имат мнозинство, ГЕРБ ще вкарат България в еврозоната за една година. По думите му влизането в Шенген също е гарантирано.

"Преди 3 години бяхме станали като витрина за Европа как се пази външната граница на ЕС, Шенген. Навсякъде даваха България за пример, за нулева миграция и изключителна толерантност към легалната миграция. За това ЕК ни даде 150 млн. евро, за да си подсигурим границата. Мога да поема ангажимент, че ако ние доминираме управлението, отново ще възстановим охраната на външните граници, да я сведем до състоянието преди три години за нулева миграция", обещя той. "Ние имаме ангажимент към европейските си колеги да не допускаме нелегална миграция. Ние си вършим добре работата, те след това няма какво да ремонтират или да ни връщат обратно. Защото в техните центрове питат - откъде минахте. И ако се окаже, че има 5-10 човека, и да ни ги върнат, не е проблем. Проблем ще е, ако са 40-50 хиляди. Честното е - стягаме се, пазим границата и никакви мигранти. Бой по каналджиите - това правихме ние. И именно затова тогава имаше под 2% контрабанда на цигари. Няма да хвърлям обвиненията върху колегите, които се занимаваха с това в предишните години. Заварих границата на 34% контрабанда и я свалих под 2%. Можем да поемем ангажимент пред българите, че и това ще свършим", изтъкна Борисов.

"Обещаваме, че фондовете и Плана за възстановяване с много бързи темпове, ако не сме ги загубили безвъзвратно (защото голяма част от вече са изгубени), нещичко ако е останало, да го вземем, за да подпомогнем държавата. Това е братя мои и сестри. Горчиво ще си платим всички за тези три години. Този експеримент, и не само техните избиратели, и нашите ще си платят, и всички. Всички сега разбират каква огромна грешка са допуснали", посочи той.

Той коментира и Зелената сделка, заради която са спрени много химически заводи и предприятия: "По време на война - като тази тежка война в Украйна, Израел, Палестина, ние нямаме право да рискуваме енергийния микс на България. Затова решихме за 4 години по 250 милиона да помогнем на Маришкия басейн, на АЕЦ "Козлодуй". Да потиснем цената на тока, затова отложихме и либерализацията на цената на тока, за да няма удар по населението".

Бойко Борисов подчерта, че е много важно ГЕРБ да имат над 80 депутата, за да не се налагат "нови мимикрии и нови сглобки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase