Снимка: БТА

Прокуратурата да изясни кой и защо прикри ролята на бившия президент Георги Първанов в прикриването на "Октопода", призова на пресконференция днес Атанас Атанасов от ДСБ.

Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването, даде показания преди два дни по делото срещу бившия офицер от ДАНС Алексей Петров.

В съдебната зала Атанасов заяви, че соченият за бос на организираната престъпна група "Октопод" е бил връзката между доскорошния държавен глава и бившият главен прокурор Никола Филчев.

"През 2003 година тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов е издал заповед за уволнението на Алексей Петров. Това е станало по препоръка на тогавашния директор на Националната служба за сигурност Иван Чобанов. Тази заповед така и не се превежда в изпълнение. Имам сведения от много достоверен източник, че Георги Първанов е причината Петров да остане на поста си", заяви днес Атанасов.

Още по темата

Той призова главният прокурор Борис Велчев да нареди на подчинените си да изяснят обстоятелствата около заповедта на Петканов.

Тъмносиният Атанасов допълни, че ако Велчев не предприеме тези действия, подозренията за прикриването на ролята на Георги Първанов в "Октопода" ще паднат върху него.

Бившият шеф на контраразузнаването допълни още, че за него е необяснимо защо прокуратурата нищи само назначаването на Алексей Петров в ДАНС, но не и неизпълнената заповед за уволнение.

Атанасов допълни, че има сведения, че Иван Чобанов е бил разпитван при досъдебното производство по делото “Октопод“.

"Защо Чобанов не е призован като свидетел. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е запознат детайлно с досъдебното производство. Защо не повдига въпроса?", зачуди се той.

Атанас Атанасов лансира версията, че Чобанов не е призован по делото заради близките му отношения с вътрешния министър.

Депутатът припомни, че Цветанов и бившият шеф на Националната служба за сигурност са били по едно и също време съветници на премиера Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР.

Атанас Атанасов допълни още, че ако бъде призован отново като свидетел по делото може да даде детайлни сведения за ролята на Георги Първанов в неизпълнението на заповедта за уволнение на Алексей Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase