Снимка: Impact Press Grouр

3000 полицаи ще бъдат съкратени от системата на МВР през тази година, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който по-късно днес ще разясни структурните реформи в ръководеното от него ведомство.

По думите му съкращенията са планирани, плавни и осъзнати, а и договорени със синдикатите.

"Годишно напускат по нормалните процедури – по собствено желание, поради пенсиониране, около 3000 души. В рамките на последните две години са около 6000 души. При преструктурирането, оптимизацията на работа на съответните звена в МВР доведе до възможността днес да обявим съкращаване на 3000 щатни бройки", аргументира редуцирането на числеността в МВР Цветанов и преброи, че на работа остават 53 440 полицаи.

Пред TV7 той обяви още, че със законодателни промени до началото на лятото ще бъдат обединени криминална и охранителна полиция.

Още по темата

"Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма – сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР", обясни Цветанов.

За делото "Октопод"

"Наблюдавайки сегашното дело "Октопод", изпитвам известно удовлетворение от работата, която успяхме да свършим заедно с прокуратурата", каза той.

МВР шефът допълни, че се надява бившият главен прокурор Никола Филчев наново да бъде разпитан в съдебна зала заради амнезиите, които го обземали.

"Нямаме никакви притеснения, разследването още не е приключило, каза той и допусна, че е възможно да бъдат открити още доказателства за връзки на Филчев с "Октопода".

"Ръководим се единствено от върховенството на закона и там, където има доказателства, ще направим всичко възможно да излезе истината. Никола Филчев е в ръцете не само на прокуратурата, а на всички правораздавателни органи", категоричен бе Цветанов.

Вътрешният министър призова обществото да наблюдава много внимателно всичките дела, които са свързани с годините на прехода – поръчковите убийства по "Килърите", "Октопод" и отвличанията по "Наглите".

"В тези дела има някаква взаимна връзка на определени политици в годините на прехода, в тази връзка и самият г-н Първанов, т.нар. "Гоце" също попада в този общ знаменател. Всичко е въпрос на интереси и на зависимости в целия този процес", каза Цветанов.

За помилванията на Марин

Вътрешният министър изрази учудване как лица, извършили тежки престъпления, биват помилвани от президенството.

Цветанов поиска специална комисия в парламента да разсекрети архивите на президента и да се разбере какви са били мотивите на вицепрезидента Ангел Марин да ги стори.

"Гражданите на България трябва да разберат как се е зародило всичко това. То е било на най-високо ниво в държавата. Защо, когато някой помилва някого, не помисли какво е причинил той на тези граждани?", попита Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase